Härligt! Äntligen dags för lönesamtal. Det är attityden som du ska gå in med till chefen när det är dags för årets kanske viktigaste samtal. Det rådet ger Mona Tapper, förhandlingschef på Vision, och ombudsman med många års erfarenhet av löneavtalsförhandlingar.
– Ett sätt att få kraft är att tänka att samtalet är något att se fram emot, att få möjlighet att sitta ner tillsammans med chefen och prata om sitt jobb och hur allt funkar. Men det underlättar om man har en någorlunda god relation till chefen. Det är också viktigt att komma ihåg att det är upp till bägge parter att se till att samtalet blir bra, säger hon.
Att förbereda sig noga kan vara en god hjälp på vägen att hitta fram till den känslan (läs hur man gör i rutan bredvid). Grundbulten i lönesamtalet är att man ska få betalt för den förbättring man gjort sedan förra året, så a och o är att kolla upp vad man kom överens om då och lyfta fram hur man lyckats med det.
– Kom gärna med konkreta exempel på vad du gjort under året. Men det är inte bara du som ska ha förberett dig, din chef har också ett stort ansvar att komma med exempel på hur du presterat under året, säger Mona Tapper.
Ett annat tips är att välja ut en eller två saker som känns extra viktiga som du verkligen vill få fram.
– Fundera på vilka saker du tycker är mest väsentliga och fokusera på att få personen på andra sidan bordet att greppa dem, råder Mona Tapper.
Ett sätt att känna sig peppad inför lönesamtalet är att rannsaka minnet och fundera på vad du fått beröm för under det gångna året.
– Det är bra att lägga fram hur omgivningen reagerat på saker du gjort än att bara säga att ”det och det som jag gjort var bra”, även om det inte är fel att göra det heller. Klura på om det är något du gjort som sticker ut, något som inte alla andra gjort, säger Mona Tapper.
Om det ändå är så att det känns trist, jobbigt eller nervöst att ha lönesamtal finns det bara en sak att göra.
– Be om hjälp! Antingen av en kollega du har förtroende för, Visionsombudet eller ring Vision Direkt. Man kan behöva hjälp att prata kring vad lönekriterierna betyder för just mig och inte minst att bygga upp sitt eget ”pepp”.
Det gäller att förbereda sig inför alla slags scenarion, det kan hända att chefen riktar kritik mot dig under lönesamtalet. Om det blir så tycker Mona Tapper att en bra strategi är att vara lyhörd, ställa många frågor och be om konkreta exempel kring de påståenden som chefen kommer med.
– Om du till exempel får höra att du inte tar tillräckligt med initiativ, be chefen förklara när han eller hon vill att du ska göra det och hur. Det kan också vara så att du behöver mer stöd för att kunna göra det. Då är lönesamtalet ett bra tillfälle att tala om vad du behöver.
Men om chefen skulle säga att ”du är jätteduktig, men tyvärr finns det inga pengar”, tycker Mona Tapper att man ska säga ifrån på skarpen.
– Säg att du har den största respekt för det ekonomiska läget, men att det inte går att lösa det i ett enskilt lönesamtal. Och tappa inte sugen, fortsätt upprepa det, även om du får mothugg!
Sedan är det dags att kontakta Vision, anser Mona Tapper. Att säga att det inte finns pengar är inget tillräckligt argument. Kontakta också Vision om du upptäcker att den du har lönesamtal med egentligen inte har mandat att sätta lön, eller om alla på arbetsplatsen får samma löneökning.
– Det är väldigt osannolikt att alla medarbetare presterat exakt likadant. Den arbetsplatsen finns inte, säger Mona Tapper.
Löneavtalet för kommun-, landstings- och anställda i Pactaföretag ska i år ge minst 2,2 procents löneökning för hela kollektivet, det finns alltså ingen garanti för hur mycket varje individ ska få.
Hur mycket påökt kommer Visions medlemmar att få tror du?
– Våra medlemmar gör ett fantastiskt jobb. När man börjar använda avtalet som det är tänkt kommer det att ge resultat och medlemmarna få en bra löneutveckling, men några procentsiffror vill jag inte sia om, säger Mona Tapper.