I Angered har de satt stressen på papper
2014-02-13, Tidningenvision.se
Socialarbetarna i Göteborg har larmat om slimmade organisationer och brist på tid med klienterna. Nu har man hittat ett sätt att mäta arbetsbelastningen.
Fakta
Under 2012 rasade demonstrationer runt om i landet om villkoren i socialtjänsten. I Göteborg resulterade demonstrationerna i en kommission som kommit fram till sju åtgärdspunkter.
1. Förstärkt introduktion under längre tid samt kompetensutveckling.
2. Administrativt stöd för chefer och andra arbetsledare.
3. Rimlig arbetsbelastning för chefer.
4. Rimlig arbetsbelastning för medarbetarna, arbetstyngdsmätning.
5. Gemensamt plattformsarbete socialtjänstens barn- och ungdomsvård.
6. 1:e socialsekreterare, arbetsledare som upprätthåller rättssäkerheten inom myndighetsutövningen.
7. Lönebildning som bidrar till stabil bemanning med rätt kompetens för verksamheten.
Källa: Rapporten Struktur och arbetssätt inom socialtjänsten från Göteborgs stad.
Facken och arbetsgivarna i Göteborg har tillsammans med Göteborgs universitet tagit fram en metod för att mäta arbetsbelastning inom socialtjänsten. Tanken är att den ska användas i hela staden för att komma tillrätta med problem som hög arbetsbelastning och personalomsättning.
– Jag upplever att många handläggare sitter på sitt rum och har ångest för sin otillräcklighet när det egentligen handlar om att man har för mycket att göra. Många håller tyst om att de inte hänger med och det är inte bra för arbetsmiljön, säger Andreas Persson, socialsekreterare i stadsdelen Angered i Göteborg.
Han och kollegerna har testat den nya mätmodellen. Ärendena poängsätts utifrån hur tunga de är. Till exempel får man tre poäng för att skriva ett yttrande och 20 poäng för att göra en ansökan om LVU, tvångsomhändertagande av unga, eftersom det innebär ett intensivt arbete där allt annat måste läggas åt sidan.
För Viktoriya Gustafsson, också socialsekreterare i Angered, blev mätningen en bekräftelse på att hennes höga arbetsbelastning inte bara var en känsla hon hade.
– Jag tyckte att det var skönt. Den stressen jag kände blev mer synlig, speciellt när jag såg att jag låg över det som ska vara normalt. Sen kan man inte mäta allt, säger hon.
Socialsekreterarna berättar att det har varit blandade känslor inför mätningen. Flera upplevde att de blev mätta efter prestation.
– Det var personer som kände att de inte hade rätt att vara trötta och slitna om en kollega hade fler ärenden, säger Andreas Persson.
Mätningarna tar också hänsyn till hur många år i yrket man har, nyutexaminerade socialsekreterare ska inte ligga på över 120 poäng medan en som jobbat mer än fem år ska ha max 150 poäng. Socialsekreteraren Liya Thedros är lite skeptisk till mätningarna eftersom de bara fått veta hur de själva ligger till och inte hur det ser ut på hela avdelningen.
– Jag känner inte att det har gett något eftersom det inte heller lett till någon förändring. Jag tror att det måste mätas regelbundet om man ska kunna använda det för att till exempel fördela ärenden, säger hon.