– Kostnadsmässigt rör det sig om lite pengar så jag tycker att det är konstigt och rättviseargumentet förstår jag inte. Att alla inte kan använda en förmån är väl inget argument för att ta bort den, säger Stefan Lehr, ledamot i Visionavdelningen i Ljungby kommun.
En trend med indragna friskvårdstimmar sveper över landets kommuner. Inte bara i Ljungby utan också i Växjö, Mjölby, Falun, Vindeln och Skara har möjligheten att träna på arbetstid nyligen tagits bort.
Det går på tvärs med den forskning som visar att det är möjligt att använda arbetstid för träning och annan hälsofrämjande aktivitet och fortfarande prestera lika bra eller bättre på jobbet.
I Växjö hade anställda på ett par förvaltningar, men inte alla, möjlighet att träna på arbetstid. Vid årsskiftet infördes i stället en enhetlig ersättning för friskvård på 800 kronor.
– Arbetsgivaren vill införa samma villkor för alla och vi tycker också att det ska vara rättvist. Men vi anser att alla anställda på något sätt ska kunna bedriva friskvård på arbetstid, säger Ulf Elm, Visions avdelningsordförande i Växjö kommun.
Han konstaterar att förändringen innebär en försämring för många medlemmar, som tidigare har haft både friskvårdstimme och friskvårdspeng.
– Arbetsgivaren köper sig fri för 800 kronor. Det räcker till ett årskort på kommunhälsan, men alla får inte plats där och de pengarna räcker inte långt om man vill träna på ett annat ställe, säger Ulf Elm, som befarar att de nya reglerna kommer att leda till sämre hälsa bland de anställda.
– Ja, det finns många undersökningar som visar att anställda som har tillgång till friskvård blir friskare och får mer energi till sitt jobb. Nu skulle jag inte bli överraskad om sjukfrånvaron kommer att öka.
Per Schöldberg (C) är ordförande i organisations- och personalutskottet i Växjö kommun, som tog beslutet om att bort friskvårdstimmen.
– Friskvårdstimmen hade en marginell effekt på friskvårdsarbetet. Dessutom ska det vara lika för alla anställda, säger han.
Hade man inte kunnat införa friskvårdstimme för alla anställda i stället?
– Då får man ha en väldigt tjock plånbok. Det skulle vara en väldigt dyr reform.
Per Schöldberg tror inte att den borttagna friskvårdstimmen gör kommunen mindre attraktiv som arbetsgivare.
– En friskvårdstimme mer eller mindre har ingen betydelse för om en ung människa väljer att jobba för Växjö kommun.
Annika Johnsson är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Växjö kommun och utnyttjade sin friskvårdstimme regelbundet. För hennes del innebar det en promenad i skogen eller runt en sjö en gång i veckan.
– Jag har ett stillasittande och stressigt arbete, därför är det viktigt att röra på sig. Jag och mina arbetskamrater peppade varandra, hos oss användes verkligen friskvårdstimmen, säger hon.
Stämningen på miljö- och hälsoskyddskontoret blev därför upprörd när friskvårdstimmen togs bort vid årsskiftet och ersattes av ett friskvårdsbidrag. 800 kronor per år har ingenting med kontinuerlig friskvård att göra, tycker Annika Johnsson.
– Nej, det räcker väl ungefär till en helkroppsmassage per år. Det är ingenting som är hälsobefrämjande under hela arbetsåret. Pengarna är mer som plåster på såren, säger Annika Johnsson.