Delaktighet sprider ren arbetsglädje
2014-02-25, Tidningenvision.se
Ohälsan i arbetslivet ökar, visar statistik. Men på städenheten i Piteå kommun går det åt andra hållet. Här satsar man medvetet på att hålla personalen frisk.
Fakta
• Ledarskap och kompetensförsörjning. Stödjande ledarskap minskar stress, ökar effektiviteten och motivationen.
• Delaktighet. Ökar engagemang och tillfredsställelse på jobbet. Ger anställda bättre kontroll på arbetssituationen.
• Kommunikation. Personal med stor kunskap om organisationen ger låg sjukfrånvaro.
• Synen på hälsa och sjukfrånvaro. Tidiga insatser viktiga för att fånga upp anställda som riskerar ohälsa.
Källa: Forskningsprojektet Hälsa och framtid
Sjukskrivningarna ökar på flera håll, enligt Försäkringskassan. Och enligt Arbetsmiljöverket är det orsaker som stress och problem i relationer på arbetsplatser som ligger bakom en allt större andel av arbetssjukdomarna.
Nu vill de två myndigheterna se en förändring och har gemensamt startat en informationskampanj för friskare medarbetare och arbetsplatser. I den hänvisar man till tidigare forskning som bland annat visar att delaktighet ökar tillfredsställelsen på jobbet.
Det har städenheten i Piteå kommun redan förstått. Där var i snitt 20 procent av personalen sjuk varje dag år 2000. I dag är sjuktalet nere på fem procent.
– Ja, det är en rejäl skillnad, särskilt med tanke på att enheten har cirka hundra anställda, säger Ulrica Pettersson, en av fyra områdeschefer sedan en omorganisation av städenheten 2009.
Förändringen i organisationen var avgörande för personalens ökade delaktighet. Nu fick de fyra cheferna möjlighet att styra utvecklingsfrågorna själva. Att sänka sjuktalet stod högt upp på prioriteringslistan. Så cheferna tillsatte en ledningsgrupp där förutom de själva, fem ur städpersonalen som valts av sina kolleger, ingår.
– På så sätt får personalen vara med i ett tidigt skede och komma med åsikter och vara delaktiga när beslut ska fattas. Det handlar om hur vi ska använda eventuellt överskott till nästa års verksamhet, vilka utvecklingsinsatser som behövs och allt annat som påverkar arbetsuppgifterna.
Dessutom har totalt 67 av enhetens medarbetare suttit med i olika personalråd sedan 2009. Där har de bland annat hjälpt till att ta fram lönekriterier och valt ut arbetskläder. Nu finns ett råd som ger förslag på arbetsmiljöförbättringar.
– Några av dem har fått extrautbildning inom ergonomi, och åker ut till sina kolleger och visar hur de arbetar så skonsamt som möjligt.
Personalen har också möjlighet att påverka sitt eget arbetsschema.
Att de är nöjda med sin arbetsplats visar bland annat kommunens medarbetarenkät.
– Tidigare har städenheten legat i botten, men enligt den senaste undersökningen har vi kommunens mest nöjda personal.
Förra året utsågs enheten dessutom till Sveriges bästa offentliga arbetsplats. Men Ulrica Pettersson och hennes chefskolleger slår sig inte till ro.
– I år jobbar vi med ett projekt med företagshälsovården, där personalen ska få träffa sjukgymnast med jämna mellanrum för att förebygga krämpor och därmed slippa bli sjukskrivna.