×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

Usel tjänstepension räknas om

2014-08-28, Tidningenvision.se

Lycksele kommun har hittills nekat att betala mer tjänstepension än 100 kronor till ett par anställda, trots att de jobbat där i mellan 30 och 40 år. Men nu tittar man på vad en omräkning skulle ge.

Fakta

  • Ta kontakt med ditt lokala Visionombud, som kan förhandla åt dig. Det lokala facket kan få vägledning från förbundet
  • Ansök om bostadstillägg. Ensamstående pensionärer som har en inkomst lägre än 13 000 kronor efter skatt och har en låg förmögenhet kan ha rätt till bostadstillägg.

Källa: Vision och Pensionsmyndigheten

Att Irma Erlingsson och Carina Marcusson får så låga tjänstepensioner beror på att de omfattas av ett gammalt pensionssavtal, PA-KL, där pensionen beräknas på en lön de hade för årtionden sedan.

Enligt avtalet finns dock en möjlighet för arbetsgivaren att beräkna pensionen på de anställdas slutlön i stället.

Efter Tidningen Visions upprepade frågor kollar nu Lycksele kommun hur en omräkning skulle påverka tjänstepensionen för Carina Marcusson, som gick i pension för ett år sedan. För Irma Erlingssons del är det, enligt kommunens personalstrateg, för tidigt att göra en alternativ beräkning, då hon går i pension först om cirka två år.

– Vi gör en alternativberäkning för att vi tycker att det är mänskligt för personalen att få reda på fakta, och eftersom kostnaden för själva uträkningen inte är ohemult hög, säger kommunchefen, Rickard Sundbom.

Hur omräkningen kommer att påverka tjänstepensionen kan han dock inte svara på än.

– Jag vill aldrig stänga några dörrar. Men jag vill heller inte ge några utfästelser. Inte förrän vi har alla fakta på bordet kan vi säga om en sådan omräkning över huvud taget får ett bättre utfall, vad det skulle kosta kommunen och hur man likabehandlar de sju anställda som omfattas av PA-KL med de runt 25 personer som gått i pension.

Beräkningen väntas vara klar om en månad.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb