×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Tydligare satsningar på vissa grupper”

2014-08-29, Tidningenvision.se

Ökad lönespridning och tydligare satsningar på vissa yrkesgrupper. Det blir konsekvensen av ett sifferlöst avtal i kommuner och landsting, tror Karl Lundberg, ombudsman på Visions funktion för löner och yrkesvillkor.

Vad blir skillnaden mot tidigare?

– I och med att det inte finns någon siffra att förhålla sig till måste arbetsgivaren göra en ordentlig analys kring personalomsättningen, löneläget på konkurrerande arbetsplatser, omvärldsfaktorer och fråga sig vad det betyder på just deras arbetsplats. Den analysen borde man gjort tidigare också, men nu kommer man inte undan.

Hur tror du att Visions medlemmar kommer att klara sig?

– Jag föreställer mig att många av våra medlemmar vinner på en ordentlig analys. Ta tandsköterskorna till exempel, de bidrar till arbetets resultat i större utsträckning än vad vissa tror.

Vilka krav ställer det på de lokala arbetsgivarna?

– Det kommer att göras tydligare satsningar på vissa yrkesgrupper och vissa förvaltningar. Det kommer att innebära att spridningen blir större än tidigare. För att få acceptens för det måste arbetsgivarna kunna förklara det på ett bra sätt.

Ökar inte det också pressen på de lokala fackliga företrädarna?

– Det är arbets­givaren som sätter lönen och får stå för det. Vi ska vara bra på att få löneprocessen att fungera så bra som möjligt så att medlemmarna förstår varför de får den lön de får.

När vet ni om det sifferlösa avtalet har gett ett bra utfall?

– Under våren kommer vi få signaler om hur avdelningarna tycker att det går. I höst ska vi också göra en medlemsundersökning och ytterligare en hösten 2015 för att se om medlemmarna upplever att det är någon skillnad. När avtalsperioden går mot sitt slut kommer vi att ha en bra bild som blir en viktig grund för vår utvärdering inför löne­rörelsen 2017.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar


      Efter drygt 30 år i Bollnäs kommun tjänar Mari Lööv 25 200 kronor i månaden. Hon tycker lönen är alldeles för låg. Foto: Maria Hansson

Stort missnöje med lönerna

Var femte administratör i kommun och landsting mycket missnöjd med sin lön. Anställda i Svenska kyrkan och kommunala bolag är mindre missnöjda.  2016-02-24


      Malin Bjerkhede

Luckor i lag för lika lön

Det behövs tydligare regler för hur lönekartläggningar ska göras. Det anser Vision som vill ha skärpt lagstiftning för att snabba på utvecklingen mot jämställda löner.  2015-09-10


      Christel Svensson receptionist Tranås, Agneta Blomqvist Görres skolkurator Täby, Marie Andersson socialassistent Alvesta och Torbjörn Gustafsson, IT-tekniker Region Kronoberg.

Vad fick du för lön?

Ordentliga löneökningar på vissa håll, hyfsat för de allra flesta och några rejäla bottennapp. Så ser resultatet ut i årets löne­översyn i kommuner, landsting och regioner. Flera av Visions förhoppningar med det sifferlösa avtalet har besannats, men också några av farhågorna.  2015-05-28

TCO gör musikvideo om kollektivavtal

– No government involved, just two parts that are king! Så rappar den framgångsrika företagsledaren i TCO:s nya film Business Like a Swede. Det är uppföljaren till förra årets virala succé om amerikanen Joe som lever "Like a Swede".  2015-02-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb