×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Riggat för lön utan spikade siffror

2014-08-29, Tidningenvision.se

Nästa år gäller det. För första gången har Visions drygt 100 000 medlemmar som arbetar i kommuner och landsting ett avtal utan spikade siffror för lönehöjningar. Tidningen Vision gör ett nedslag i Växjö och pejlar farhågor och förhoppningar när lönerna ska bestämmas lokalt.

Fakta

  • Tidigare har Visions avtal för medlemmarna i kommuner och landsting och kommunala bolag knutna till Pacta haft en procentsiffra som bestämmer miniminivån för löneökningarna. Våren 2013 tecknade förbundet ett fyraårigt avtal där det två sista åren, 2015 och 2016, är utan angivna nivåer.  
  • Ett sådant avtal innebär att lönen sätts på lokal nivå utan ett centralt avtal med en angiven procentsiffra för löneökningarna.
  • De sifferlösa avtalen blir allt vanligare på arbetsmarknaden. Uppskattningsvis kommer cirka 800 000 anställda att omfattas av sådana avtal under år 2015.

Till våren ska drygt 600 Visionmedlemmar i Växjö få ny lön. För första gången har de ingen procentsiffra att luta sig mot. Kommunvägledaren Wivi Simi är försiktigt positiv.

– Det är klart att man är lite orolig. Men de gamla avtalen med angiven procentsiffra har inte gett så bra resultat, så jag tycker att det här är värt att testa, säger Wivi Simi, som inte sticker under stol med att det finns en viss oro bland kollegerna.

– Man vet vad man har men inte vad man får. Många undrar om det här kommer att bli rättvist och jag kan bara hoppas att det blir det.

För att öka kunskapen om den nya avtalsmodellen kommer Vision i Växjö under hösten att ordna medlemsträffar.

– På många arbetsplatser fungerar löneprocessen bra och där kommer det inte bli några konstigheter med det sifferlösa avtalet. Men vi vill också veta var det inte fungerar så att vi kan sätta in extra kraft där, säger Ulf Elm, Visions ordförande i kommunen.

Han betonar att vägen till en ny lön innehåller flera steg som hakar i varandra. När det saknas angivna nivåer för löneökningen blir det extra viktigt att lägga krut på medarbetarsamtalet där en individuell utvecklingsplan tas fram för att sedan skapa förutsättningar för ett bra lönesamtal och i slutändan en bra lön.

– Jag tror att möjligheten att påverka lönen kommer att öka. Men då gäller det att vara med på banan redan vid medarbetarsamtalet och det måste vi få medlemmarna att inse, säger han.

Ulf Elm är i grunden optimistisk inför de två sifferlösa åren i avtalet, 2015 och 2016. Han tror att det kommer att bli lättare för cheferna att sätta den lön de faktiskt tycker att de anställda har gjort sig förtjänta av. Det kräver i sin tur modiga chefer som vågar använda lönen som ett verktyg för att utveckla verksamheten.

En viss oro känner han dock för hur de stora yrkesgrupperna ska klara sig. Bland till exempel de olika administratörsgrupperna finns ett ganska litet utrymme att själv påverka sin arbetssituation. Hur kan man försäkra sig om att även dessa grupper får en bra löneutveckling när det saknas angivna siffror i avtalet?

– Det är den stora utmaningen. Här är det extra viktigt att anpassa lönekriterierna efter varje arbetsplats så att det blir uppenbart för alla, både chefer och arbetstagare, vad det är som premieras, säger Ulf Elm.   

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum