Regeringen står för notan i storbranden
2014-08-11, Tidningenvision.se
Regeringen lämnar lugnande besked till skogsbrandsdrabbade kommunerna Sala, Surahammar, Fagersta och Norberg. 300 miljoner har avsatts för att täcka kostnaderna som följt i brandens spår.
I de drabbade kommunerna har oron över vem som ska stå för kostnaderna för skogsbranden i Västmanland varit stor.
– Fokus nummer ett är fortfarande att släcka branden men kommunerna behöver inte oroa sig för budgeten. Staten kommer gå in med 300 miljoner, sa finansmarknadsminister Peter Norman på en pressträff på regeringskansliet.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får 250 miljoner kronor som skyndsamt ska fördelas till kommunerna. Kommunerna behöver alltså inte söka ersättning i efterhand som är det gängse tillvägagångsättet. De resterande 50 miljonerna ska betalas ut för kostnader som uppstått i nära anslutning till det direkta räddningsarbetet, exempelvis för bevakning av brandhärjade områden.
Räkningen för de franska och italienska flygplan som vattenbombat branden går även den direkt till staten. För att kunna besvara kommunernas frågor kommer man även att tillsätta en särskild kontaktperson på regeringskansliet.
Detta framkom av en pressträff med försvarsminister Karin Enström, landsbygdsminister Eskil Erlandsson och finansmarknadsminister Peter Norman som hölls med anledning av skogsbranden i Västmanland.
Åsa Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Norbergs kommun tycker det är bra att de drabbade kommunerna nu har fått ett samlat besked av regeringen. Men hon är fortfarande kritisk på flera punkter. Bland annat att kommunerna måste ansöka om ersättning för sina egna kostnader.
–Varför kan inte staten ta hela notan från början? Hur ska vi fyra kommuner kunna dela släckningskostnaderna mellan oss, vi vet ju inte hur många timmar och minuter man har släckt i respektive kommun. Det finns inget prejudikat för hur man ska göra, ska största kommunen betala mest eller ska vi splitta notan rakt av?
Åsa Eriksson undrar också vad som händer om kostnaderna för släckningen överstiger de 300 miljoner som staten lovat. Dessutom saknar hon ett besked om vilka kostnader kommunerna kommer att få ersättning för.
–Peter Norman säger till exempel att det ska vara kostnader med nära kopplingar till räddningstjänst som vakt och bevakning men vi har ju jättestora kostnader för kontaktcenter, krisledning, planering för evakuering, eftersläckning och återställning – ingår det eller inte?
Hur stora kostnader har ni för de sakerna?
–Det är omöjligt att svara på. Vi har till exemplen 60 mil brandslang liggande i skogen. Att ta in den, tvätta den och provtrycka den kommer flera anställda att jobba heltid med under flera månader, bara det är jättekostnader, säger Åsa Eriksson.