×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

Personalchefen: Sifferlöst är bra

2014-08-29, Tidningenvision.se

Sifferlöst är bra. Det ger bättre möjligheter att förändra lönestrukturen, till exempel mot mer jämställda löner, anser Växjös personalchef Michael Färdigh.

I Växjö har startskottet för nästa års löneöversyn redan gått. För arbetsgivaren handlar det om att ta reda på vilka yrkesgrupper man behöver satsa extra på. Två saker styr enligt Michael Färdigh prioriteringen: Det ena är den årliga lönekartläggningen som gjorts i somras och arbetsvärderingen, det andra är marknaden, det vill säga hur svårt det är att rekrytera personal inom olika yrkesgrupper.

Därtill tar man in lönestatistik från jämförelsekommunerna Kristianstad, Kalmar och Karlskrona, lyssnar på förvaltningarnas önskemål om behov av speciella satsningar, och överlägger med facken.

De lönesättande cheferna har förstås en viktig roll. En utbildning kring lönesamtal, prioriteringar och utrymmen anordnades i vintras, ytterligare en hålls i januari nästa år.

– Cheferna måste vara bra på att sätta individuella löner. Medarbetarna ska förstå varför de har sin lön och hur de ska kunna påverka den, säger Michael Färdigh.

Får cheferna ett löneutrymme, en nivå att hålla sig inom?

– De får en ram som kan se olika ut. En förvaltning med yrkesgrupper som ska prioriteras kan få fyra procent, medan en annan får två procent. Det är viktigt att utrymmet används på ett rörligt och bra sätt och att man använder de pengar vi avsatt för extrasatsningar.

Har kommunens ekonomi betydelse för löneökningarna?

– Det kan tänkas att man vill tona ned löneökningar i tider av besparingar. Men drivkraften för löneökningar måste finnas för att man ska kunna göra något åt lönestrukturen, inte minst när det gäller att uppnå mer jämställda löner.

2015 kommer cirka 4 000 av Växjös 7 000 anställda att omfattas av sifferlösa avtal. När det gäller arbetet med att prioritera tycker Michael Färdigh att man jobbar vidare på samma sätt som tidigare. Men han är överlag positiv till sifferlöst.

– Man får en mycket större flexibilitet att påverka lönestrukturen. Finns det en siffra utgår alla
människor från att de minst ska ha den procenten. Och på den tiden det fanns individgarantier räknade alla bara det som låg över garantin som en löneökning. Det var mångt och mycket som att slänga pengarna i sjön, säger Michael Färdigh.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Bra kolleger och nya, ­spännande arbetssätt gjorde att Madeleine 
Palm (till vänster) sa ja till ytterligare ett år. Här med arbetskamraten Anki Ljung Foto: Rickard Kilström

Det här får 65+ att vilja stanna

När ska du gå i pension? De flesta vill sluta jobba vid 65 år eller tidigare. Men Tidningen Visions undersökning visar också att många av dem skulle överväga att arbeta vidare om de fick bättre villkor.  2018-08-16

Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu Foto: Rickard Kilström

Streta på eller göra sorti?

Jobba på till 70 eller sluta i förtid och få tid till annat än arbete? Hur var och en vill och kan göra hänger ihop med många saker: ekonomi, hälsa, familjesituation och arbetsmiljö. Möt några av dem som funderat kring pensionering.  2018-08-15

Projektledare AnnaMaria 
Styf (i mitten) har rekryterat 20 demokrati­ambassadörer. Både Hussein Abowarrad och Niki Pour Metrahi har erfarenhet av att jobba med unga Foto: Rickard Kilström

Här ska alla röster höras

Valrörelsen är igång i Uppsala. Men för de 24 demokratiambassadörerna handlar det inte om parti­politik utan att få fler till valurnorna. Här sprids kunskap om demokrati och om hur det konkret går till att rösta.  2018-08-14

Fler stöttar vårdpersonal

Antalet administratörer har ökat kraftigt i landstingen/regionerna de senaste åren. Det beror bland annat på att man vill avlasta den vårdnära personalen.  2018-08-13

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb