×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

Flera sitter fast i pensionsfällan

2014-08-28, Tidningenvision.se

Efter Tidningen Visions artikel om medlemmar som får minimal tjänstepension hörde många läsare av sig och vittnade om samma sak hos sina arbetsgivare. Ulrica Hulling är en av dem som drabbats.

Ulrica Hulling, 61, har jobbat i Stenungsunds kommun sedan 1976. Men eftersom hon blev deltidssjukskriven ett par år före ett nytt pensionsavtal tecknades, 1998, blev hon kvar i det förra, PA-KL, precis som elva andra anställda i kommunen.

– Jag har ingen aning om hur jag ska klara mig då, men försöker hålla de funderingarna ifrån mig för att inte bli knäckt i förväg, säger Ulrica Hulling.

Hon har försökt få sin arbetsgivare att göra en alternativ beräkning av tjänstepensionen i hopp om ett bättre utfall, men fått nobben.

– Vi följer det avtal som träffats centralt, säger Anette Oscarsson, tillförordnad personalchef i Stenungsund.

Att det också står i avtalet att arbetsgivaren har möjlighet att räkna fram tjänstepensionen på ett alternativt sätt spelar ingen roll för Anette Oscarsson.

– För att göra det vill vi ha en rekommendation från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

Men det är inget SKL tänker göra. Där hänvisar man till kommunens beslutanderätt.

– Vad ska man säga? Det känns tråkigt. Jag blir både ledsen och besviken. Även på Vision som har gått med på det här pensionsavtalet, säger Ulrica Hulling.

Britta Ljusberg, Visions pensionsombudsman, säger att facken länge har försökt få till en ändring i avtalet med SKL.

– Vi vill se en vilja från arbetsgivarna att exempelvis göra omräkningar eller överflyttningar till nuvarande pensionsavtal för den som har flera år kvar till pensionen.

Men SKL ställer sig kallsinnigt till förslagen. ”Orimligt och dyrt”, skriver Jesper Neuhaus, förhandlare på organisationen i ett mejl från sin semester.

Britta Ljusberg tror dock att det finns en chans för Ulrica Hulling:

– Ge inte upp!

Hon har nämligen gjort lönekarriär sedan hon blev deltidssjukskriven, vilket innebär att hennes slutliga halvtidslön lär bli högre än den heltidslön hon hade innan hon sjukskrevs.

– Det blir ett bättre förhandlingsläge inför hennes pension. Bestämmelsen om möjlighet till omräkning av tjänstepensionen i PA-KL visar på att parterna inte ville att de som gjort stora lönelyft skulle riskera förlora allt, säger Britta Ljusberg.

Kommunalrådet i Stenungsund, Sofia Westergren (M), har inte hört talas om problemet, men säger så här när Tidningen Vision förklarar läget:

– Kommunen borde fixa till avtalet om någon anställd har kommit i kläm. Tjänstepensionen måste vara rimlig. Det är viktigt och vi vill ju vara en bra arbetsgivare.

Hon lovar att prata med kommunchefen om saken.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb