Värnar om rätten till assistans
2014-04-14, Tidningenvision.se
Har Försäkringskassan blivit hårdare i bedömningen av vem som har rätt till personlig assistans? Ulrika Stålknapp oroas över utvecklingen.
Fakta
Ålder: 33 år.
Yrke: Stöd- och omsorgschef.
Arbetsplats: Tranås kommun.
Intressen: Träning och att umgås med familjen och vänner.
Hur märks att Försäkringskassan blivit stramare när de bedömer rätten till assistansersättning?
– Försäkringskassan anser inte att det är så. Och att personer får assistansersättningen indragen eller beviljas färre assistanstimmar om deras behov minskat är inte konstigt i sig. Men vi har i många fall sett att Försäkringskassan ändrat bedömningen när besluten omprövas trots att vi, som träffar personerna dagligen, ser att behovet av hjälp är oförändrat. Vi upplever att det är en åtstramning.
Hur berörs ni av det?
– När någon är berättigad till assistansersättning står kommunen för 20 timmars assistans och staten för det därutöver. Men när assistansersättningen dras in, och vi gör bedömningen att personen fortfarande har behov av stöd enligt LSS får kommunen ta hela kostnaden, även om det handlar om en person som behöver 100 eller 120 timmars assistans i veckan för att klara sig.
Hur känner du inför utvecklingen?
– Det är oroande. På de flesta håll i landet har socialtjänsten ansträngd ekonomi. Blir det så att Försäkringskassan skjuter över statens kostnader på kommunerna blir det ännu svårare budgetläge.
Och vad blir konsekvensen?
– Man får titta på hela socialtjänstens budget och se vilka effektiviseringar som kan göras och hur man kan hämta hem prognosticerade underskott.
Hur länge har du varit chef för stöd och omsorg i Tranås?
– I 7–8 månader. Tidigare var jag chef för ett äldreboende i Jönköping. Jag trivdes men hade jobbat i kommunen i över elva år och ville se något mer av socialtjänsten. Och jag trivs jättebra här. Det är en spännande verksamhet och jag har oerhört duktiga medarbetare.