×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Snabbare stöd till skuldsatta

2014-04-09, Tidningenvision.se

Flera kommuner har dragit ned på budget- och skuldrådgivningen. I Tierp har man gått motsatt väg och minskat väntetiden från tjugo veckor till två.

– Jag har försökt lägga krut på att första besöket ska vara inom en eller två veckor. Det är viktigt för den som haft utmätning i många år och till slut tar sig mod att ringa. Och när det gäller dem som inte har gamla skulder kan det finnas saker att göra om man börjar tidigt, säger Bror Sandberg, budget- och skuldrådgivare i Tierps kommun.

Kommunerna är enligt lag skyldiga att erbjuda budget- och skuldrådgivning. Men hur stora resurser man satsar, och hur lång väntetiden är för att få kontakt med budget- och skuldrådgivningen varierar stort. Det visar en rapport från Konsumentverket.

Tre av fyra kommuner klarar att ta emot hjälpsökande inom en månad, men i 15 kommuner är väntetiden längre än ett halvår. I några kommuner är väntetiden upp emot ett år lång.

Var fjärde kommun har en heltid eller mer avsatt för rådgivning.  Samtidigt är det fler kommuner som dragit ned på verksamheten. I fjol var det 60 kommuner som satsade mindre än en arbetsdag i veckan, i år är det 70 kommuner.

När det gäller personal är läget i princip oförändrat. Totalt finns 360 budget- och skuldrådgivare anställda i kommunerna, vilket är lika många som i fjol.

Men många hinner bara med att jobba med skuldsanering. 107 kommuner arbetar inte förebyggande överhuvudtaget, trots att lagstiftningen slår fast att det ska finnas ekonomisk rådgivning för att minska risken att personer hamnar i skuldfällan.

Bror Sandberg i Tierp siktar på att jobba mer förebyggande genom att mera vara ute på fältet och prata ekonomi.

– Tanken är att det förhoppningsvis ska bli mer budget och mindre skuld, säger Bror Sandberg, som efter ett drygt halvår på sin tjänst vet hur han vill utveckla verksamheten.

– Ekonomi är så otroligt viktigt. Jag vill bygga upp en kontinuerlig förebyggande verksamhet där jag regelbundet, varje år besöker skolor, föreningar och andra grupper, säger han.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Bra kolleger och nya, ­spännande arbetssätt gjorde att Madeleine 
Palm (till vänster) sa ja till ytterligare ett år. Här med arbetskamraten Anki Ljung Foto: Rickard Kilström

Det här får 65+ att vilja stanna

När ska du gå i pension? De flesta vill sluta jobba vid 65 år eller tidigare. Men Tidningen Visions undersökning visar också att många av dem skulle överväga att arbeta vidare om de fick bättre villkor.  2018-08-16

Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu Foto: Rickard Kilström

Streta på eller göra sorti?

Jobba på till 70 eller sluta i förtid och få tid till annat än arbete? Hur var och en vill och kan göra hänger ihop med många saker: ekonomi, hälsa, familjesituation och arbetsmiljö. Möt några av dem som funderat kring pensionering.  2018-08-15

Projektledare AnnaMaria 
Styf (i mitten) har rekryterat 20 demokrati­ambassadörer. Både Hussein Abowarrad och Niki Pour Metrahi har erfarenhet av att jobba med unga Foto: Rickard Kilström

Här ska alla röster höras

Valrörelsen är igång i Uppsala. Men för de 24 demokratiambassadörerna handlar det inte om parti­politik utan att få fler till valurnorna. Här sprids kunskap om demokrati och om hur det konkret går till att rösta.  2018-08-14

Illustration: Martin Ander

Lönekarta för 23 yrken

Lönerna för kommunanställda tjänstemän varierar kraftigt över landet. Vi har sammanställt medellönerna för 23 yrken - enhetschefer, administratörer, handläggare, tekniker, socialsekreterare med flera - i en lönekarta. Dra i kartbilden för att flytta den och klicka på valfri kommun för att se snittlöner.  2017-02-20

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb