Personalen varslades men ledningen backade
2014-04-09, Tidningenvision.se
Det är väldigt ovanligt att landstingsanställda sägs upp. Runt årsskiftet fick dock nitton IT-anställda i Stockholms läns landsting besked om uppsägning. Sedan gjorde arbetsgivaren en oväntad helomvändning.
Fakta
Lagen om anställningsskydd, LAS, ställer krav på att en arbetsgivare ska pröva om det går att göra en omplacering innan uppsägning sker. Enligt Arbetsdomstolens praxis ska man söka möjliga tjänster inom hela kommunen/landstinget. Omplaceringsskyldigheten innebär också, om det behövs, att lära upp anställda till nya arbetsuppgifter om det kan ske inom rimlig tid.
Källa: Vision, Lagen.nu
Det har varit mer än ett år av ovisshet. Först arbetsuppgifter som försvann. Sedan fick de veta att de skulle sägas upp, utan att landstinget med sina 44 000 anställda skulle försöka hitta nya arbetsuppgifter till dem.
Men så plötsligt, bara dagar innan deras avdelning skulle avvecklas, kom ett nytt besked. Nu hade det plötsligt skakats fram jobb till alla, huvudsakligen på Landstingsarkivet. Detta trots att det vid flera tillfällen sagts till både anställda och Visions företrädare att det inte fanns andra jobb. Så vad hände egentligen?
– Vi tror att arbetsgivaren från början ville sjösätta en ny princip, att gå till uppsägning utan försök till omplacering. Men de kanske backade när de kände att pressen ökade, säger Gunnar Sandell, vice ordförande i Visionavdelningen, som tillsammans med sina fackliga kolleger arbetat mycket för att det skulle göras en utredning för att se om det finns andra tjänster för de uppsagda.
Det handlar om dokumentdigitalisering, en arbetsgrupp inom Stockholms läns landsting som arbetar med inskanning av medicinska journaler. De skannar in både äldre material och färska journalanteckningar från flera sjukhus inom landstinget. Men när Karolinska universitetssjukhuset plötsligt inte ville köpa vissa tjänster i början på 2013 blev gruppens existens hotad.
I december kom beskedet att 19 anställda skulle sägas upp på grund av arbetsbrist – något mycket ovanligt inom Landstingssverige. Under hela 2013 var det bara 15 personer som varslades om uppsägning i landets landsting och regioner. Dessutom sade arbetsgivarsidan under lång tid att de inte ville försöka omplacera de anställda till andra tjänster.
Det nya beskedet att ingen skulle sägas upp kom helt överraskande i slutet av mars.
Susanne Bayard är IT-direktör i landstinget. Hon förklarar omsvängningen med att det uppkommit ett större arbetsbehov på Landstingsarkivet.
– Dessa behov var således inte kända under december–januari utan kom fram först senare, skriver hon i ett mejl.
Tidningen Vision har också pratat med flera anställda i gruppen för dokumentdigitalisering. De är lättade över att inte bli arbetslösa men flera berättar om en utdragen och jobbig process.
– Jag tycker inte att vi har behandlats rätt. Det har varit ett år av ovisshet och först alldeles nyss fick vi veta vad som ska hända, säger administratören Gülüzar Yilmaz.