Bara var tionde tror på roligt kommunjobb
2014-04-22, Tidningenvision.se
Intressanta arbetsuppgifter? Nej. Personlig utveckling? Nej. Rekryteringsbehovet är stort i kommuner och landsting men nio av tio studenter tror inte att de kan få ett spännande jobb inom välfärdssektorn.
– Sveriges kommuner, landsting och regioner står inför en enorm utmaning. För att ersätta medarbetarna som går i pension krävs det att fler unga vill arbeta i offentlig sektor. Problemet är att få unga vuxna tror att det är här de hittar drömjobbet, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision i ett pressmeddelande.
I helgen presenterade Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, nya siffror över rekryteringsbehovet inom vård och omsorg. Fram till 2023 behöver 225 000 medarbetare anställas. För hela välfärdssektorn har SKL tidigare räknat med att det behöver anställas 420 000 personer fram till år 2020.
I Visions rapport ”Unga och drömjobbet 2.0” ger 1 300 studenter och unga yrkesverksamma sin syn på den framtida arbetsmarknaden och bilden av offentlig sektor är inte direkt positiv. Knappt 13 procent associerar sektorn med intressanta arbetsuppgifter, 8 procent med personlig utveckling.
Bara 4 procent av studenterna tror att de kan få en bra lön i offentlig sektor. Motsvarande siffra för de unga som redan arbetar i sektorn är 8 procent.
Det är uppenbart att arbetsgivare i kommuner och landsting har en saftig uppgift framför sig om man ska klara att rekrytera framtidens medarbetare. Det är nämligen just dessa faktorer – lön, intressanta arbetsuppgifter och personlig utveckling – som dagens studenter tycker är allra viktigaste när de får frågor om sitt framtida yrkesliv.
En av slutsatserna i rapporten är att kommuner och landsting måste bli bättre på att marknadsföra sig själva bland studenter och unga för att visa upp alla de spännande jobb som finns inom sektorn. Men man måste också jobba med villkorsfrågorna, konstaterar Annika Strandhäll:
– Det handlar bland annat om att erbjuda en konkurrenskraftig lön, kompetensutveckling och tydliga karriärvägar. Samt om att ge cheferna förutsättningarna för ett gott ledarskap, säger hon.