200 administratörer färre i Region Skåne
2014-04-14, Tidningenvision.se
Tvåhundra tjänster har försvunnit. Det är resultatet av den stora omorganisation som genomförts inom administrationen i Region Skåne.
Fakta
• 13 förvaltningar i Skåne har slagits samman till fyra med målsättningen att öka samarbetet mellan sjukhusen, och mellan sjukhusen och primärvården. Ett uttalat mål var också att sänka kostnaderna för den centrala administrationen med 15 procent, vilket man lyckats med enligt regiondirektören Jonas Rastad.
Tvåhundra tjänster har försvunnit. Det är resultatet av den stora omorganisation som genomförts inom administrationen i Region Skåne.
När Tidningen Vision besökte Skåne i höstas var fortfarande det mesta oklart. 13 förvaltningar skulle slås samman till fyra och all administrativ personal skulle få nya arbetsuppgifter. De nya tjänsterna annonserades ut på intranätet och osäkerheten var stor kring var man skulle hamna, om man över huvudtaget skulle få en tjänst.
Nu tycks dock de flesta pusselbitarna i den stora omorganisationen fallit på plats och när förhandlingschefen Gösta Rehnstam sammanfattar vad som hänt kan han konstatera att omkring 200 administrativa tjänster – chefer, handläggare, administratörer och servicepersonal – har försvunnit. Det motsvarar ungefär åtta procent av all administrativ personal i regionen.
Många Visionmedlemmar har varit oroliga och arga över hur förändringsarbetet skötts.
– Det finns många olika åsikter om det. Och det är klart att det är förenat med en svårighet för den enskilde. Mitt intryck är att det varit ett högt tempo men att det ändå varit hälsosamt, säger Gösta Rehnstam.
Han berättar att ett 30-tal personer slutat med avtalspension och att 17 slutat med någon form av avgångsvederlag. Övriga tjänster som försvunnit handlar om personer som slutat utan att få någon efterträdare.
Lena Gleesborg arbetade i höstas som utbildningsadministratör på primärvårdens centrala kansli i Lund. I dag arbetar hon med samma arbetsuppgifter, fast i Malmö.
– Jag har vunnit på förändringen, nu har jag hamnat i rätt sammanhang. Jag var lite felplacerad på min förra enhet, säger hon.
Samtidigt konstaterar hon att hösten var tuff för många av hennes kolleger, framförallt för dem som blev sist med att få besked kring vad de skulle få för nya arbetsuppgifter. Hon liknar det vid handlingen i Agatha Christies deckare Och så var de bara en.
– De flesta är nog ändå nöjda och lättade över att man slapp bli arbetslös. Det som är negativt är att en del, och även jag, fått längre till jobbet. Men det finns ju alltid vinnare och förlorare vid sådana här stora omorganisationer.