Vision letar goda exempel på jämställdhet
2013-09-11, Tidningenvision.se
Jämställdhetsdelegationen, där Visions Annika Strandhäll är med, har påbörjat en resa från Umeå i norr till Malmö i söder för att diskutera kvinnors och mäns förutsättningar i yrkeslivet. Första stoppet var Örebro.
Fakta
”JA – Delegationen för jämställdhet i arbetslivet” arbetar på uppdrag av regeringen sedan två år tillbaka och består av elva ledamöter och en ordförande som kommer från olika organisationer och företag. Delegationen ska sprida kunskap om kvinnors och mäns olika villkor och möjligheter i arbetslivet såväl som lyfta fram exemplen på lyckat jämställdhetsarbete. I oktober 2014 ska arbetet redovisas.
– Örebro ligger i framkant på jämställdhetsområdet. Deras arbete för jämställdhet i arbetslivet är något som vi kan dra lärdomar av, säger Annika Strandhäll efter ett besök på kommunens personalavdelning i slutet av förra veckan.
Visions förbundsordförande Annika Strandhäll sitter med i regeringens delegation för jämställdhet i arbetslivet som under hösten ska fånga upp exempel på lyckade vägar mot ett mer jämställt arbetsliv under en serie rundabordssamtal runt om i Sverige. Besöket i Örebro, som är det första av sex, inleder det arbetet.
– Sverige är ett av världens mest jämställda länder men det finns mycket kvar att göra inte minst när det gäller de strukturella löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Över tid kan skillnaderna i inkomst bli stora eftersom kvinnor arbetar deltid i högre utsträckning än män. Därför är frågan om rätten till heltid viktig, säger Annika Strandhäll.
I Örebro Kommun driver man sedan ett år tillbaka ett pilotprojekt för att öka antalet heltidsanställda inom den kvinnodominerade vård- och omsorgssektorn. På kommunen märker man att kraven från de anställda ökat.
– Många av de nyanställda hos oss är högutbildade och ställer höga krav på jämställdhetsområdet, såklart måste våra verksamheter försöka möta det behovet, säger Anna Granath som är personalspecialist på personalavdelningen på kommunen.
Örebro kommun har dessutom sedan en tid tillbaka en lönestrategi som bland annat ska leda till höjda ingångslöner. Annika Strandhäll gratulerade till att strategin blivit politiskt förankrad efter beslut i kommunstyrelsen.
– Det är uppmuntrande att få positiv feedback från någon som kommer utifrån. När man är mitt inne i verksamheten är det ibland svårt att se och uppskatta det man faktiskt lyckats med. Så det är smickrande
att Annika Strandhäll valde att komma hit tycker jag, säger Anna Granath.