Resultatet var mer än tydligt. Personalenkäten visade att förtroendet för arbetsplatsens chefer var i botten. Trots det kom inte några förslag till förbättringar.
Exemplet kommer från en sydsvensk arbetsplats och är långt ifrån ovanligt. Men om det ska vara någon vits med en personalenkät behövs en ledning som har en plan om det blir dåliga resultat, anser Robert Holmberg biträdande lektor på Institutionen för psykologi vid Lunds universitet.
– Det händer att man får dåliga resultat och inte vet vad man ska göra med dem, och därför blir överrumplad. Det kan till och med bli en krisupplevelse, säger Robert Holmberg, .
Tillsammans med två kolleger genomför han just nu en forskningsstudie om personalenkäter, och vilken röst de ger till de anställda som fyller i enkäterna. Att en enkät kan ge uppslag till förbättringar är uppenbart. Men för att materialet ska bli användbart krävs att cheferna är förberedda och även har en tanke om hur man tar itu med eventuella dåliga resultat.
Det finns också risker om personalenkäter används slentrianmässigt, utan intresse från ledningen.
– Om den högre ledningen egentligen inte är särskilt intresserad, då lämnar man de lägre cheferna, som får ta emot all feedback, i sticket. Och sannolikheten att de lägre cheferna ska kunna göra något bra är ganska låg och då känner personalen sig sviken och lurad. För de hade faktiskt försökt att säga något, säger Robert Holmberg.
– Är ledningens intresse litet kan det därför vara bättre att låta bli att skicka ut någon enkät, fortsätter han.
Enkäter riskerar också att styra en organisation åt ett håll man inte önskar, att det kan finnas outtalade värderingar i frågorna. Som att chefer bör ge feedback.
– Det är ju bra. Men funkar det så i verkligheten? Är det realistiskt? Kanske får man feedback från andra kolleger som inte är chefer.
Risken är också att man i frågorna missar lokala, unika, drag i verksamheten.
Facken borde ha ett intresse av att engagera sig mer när personalenkäter förbereds, anser Robert Holmberg.
– Jag tycker att man borde kunna bidra och ställa frågor om mål, och om hur det ska bli en bra process hela vägen fram. Det ligger i medlemmarnas intresse att man gör något som är bra och inte kostar mer än det smakar.
Läs även: "Många är rädda för att svara ärligt"