Kommuner försöker få rull på personalen
2013-09-24, Tidningenvision.se
Cyklar du inomhus får du bidrag. Rullar du däremot på två hjul i friska luften blir du utan. Så ser det ut för de flesta kommunanställda. Men nu har flera kommuner testat att införa cykelförmåner.
Många kommuner uppmanar sin personal att välja cykeln framför bilen, både av hälsoskäl och av klimathänsyn. Då kan det verka ologiskt att den som sätter sig på en motionscykel i en svettig källarlokal kan få friskvårdspeng, medan den som trampar till jobbet inte får räkna det som motion. Men det är skattelagstiftningen som sätter käppar i hjulet för att cykel och service ska kunna räknas som friskvårdsförmåner.
Just nu provas olika andra cykelförmånsmodeller runtom i Sveriges kommuner. Bland annat pågår försök i Linköping, Göteborg och Jönköping för att få personalen att välja styre framför ratt.
Linköping. Anställda kan köpa cykel med nettolöneavdrag. Det innebär att man behåller sin bruttolön men betalar av sina skattade pengar till arbetsgivaren. Förmånscyklar har dock kritiserats för att den ekonomiska vinsten inte är så stor.
Göteborg. Alla tillsvidareanställda får hyrköpa en cykel eller elcykel. Hyrcykeln blir dock dyrare än kontantköp, men kan vara intressant för den som vill dela upp kostnaden. Cykeln får max kosta ett prisbasbelopp, 44 500 kronor, och hyran betalas varje månad genom nettoavdrag på lönen. Under en treårsperiod får de anställda dessutom även 1500 kronor till reparationer och cykeltillbehör.
Jönköping. Anställda som använder sin privata cykel i tjänsten får 95 öre per kilometer av Jönköpings kommun. Det är samma ersättning som anställda får för att använda egen bil i jobbet.
Läs även: Tore trampar sju mil per dag