Biljarduthyrare, tatuerare och skräddare är några, dock mycket ovanliga, exempel på medlemmar i Vision som registrerat sig som egna företagare. De allra flesta egenföretagarna i Vision är annars tolkar, som ofta befinner sig i ett maktlöst läge mellan upphandlare och beställare i offentliga verksamheter. De verksamheterna är förbundet ute efter att reglera, enligt Visions organiseringsansvariga, Kjell Svahn.
Lotta Lundmark är en av Visions egenföretagare som har en för förbundet annorlunda verksamhet. Hon säljer garn, via nätet och vid besök hemma hos henne på lagret.
– Här uppe i Hammarstrand, Ragunda, finns det inte så många jobb, och då får man hitta på något som man är intresserad av och som man tror att man kan livnära sig på, säger Lotta Lundmark med ett skratt.
Men hon medger att det inte är några stora summor hon drar in.
– Jag blir inte rik på det precis, men ska inte klaga. Jag ror runt det.
Lotta Lundmark jobbade tidigare som skoladministratör i Skellefteå kommun, men sade upp sig för att flytta till sin man som hade fått jobb i Ragunda, 40 mil därifrån.
– Jag hade gott hopp om att få jobb som administratör i kommunen här, i samband med ett förslag om att slå ihop Ragunda och Bräcke kommuner. Men det blev inte så, och inga nya jobb att söka heller, säger Lotta Lundmark, som låter glad ändå.
– Fördelen med att ha eget företag är att jag kan styra mina arbetstider som jag vill. Men jag saknar den ekonomiska tryggheten och arbetskamraterna man har som anställd. Och jag hoppas fortfarande att ett jobb på kommunen som passar mig dyker upp. Det är därför jag är kvar i Vision.
Bland Visions anställda medlemmar är medicinska sekreterare största yrkesgruppen. Men de finns också bland förbundets medlemmar som är egna företagare. En av dem är Anette Nyblad från Bollnäs. Även hon har en gång i tiden varit anställd. Men det privata företag som hon hade jobbat på i 30 år gick i konkurs för fyra år sedan. Ett alternativ var då att börja pendla till Gävle, där det närmaste stora sjukhuset finns, med en timmes resväg varje morgon och kväll.
– Det var inte något bra alternativ för mig, så jag bestämde mig för att gå en starta-eget-kurs och startade eget som medicinsk sekreterare under samma år som jag blev uppsagd. Jag hann aldrig vara arbetslös.
Det går bra för Anette Nyblad, som skriver åt flera uppdragsgivare.
– Jag kan inte ta emot fler uppdrag, jag har mer än jag egentligen behöver, peppar, peppar. Jag behöver i alla fall inte marknadsföra mig.
Mycket arbete betyder också mer pengar i plånboken.
– Ja, men jag har fortfarande bara två händer, så jag tjänar inte mycket mer nu än jag gjorde som anställd. Särskilt inte om man slår ut lönen per timme, eftersom jag jobbar runt tio timmar per dag och ibland några timmar på helgerna.
Anette Nyblad tycker egentligen att det är bekvämare att vara anställd, vilket dessutom ger fler fackliga förmåner. Men känslan av frihet i eget företag väger tungt. Och Vision kan hon ju vara med i ändå.
– Jag är kvar i facket av solidaritet. Och mitt hjärta finns hos Vision.