– Skriv ned så många användningssätt ni kommer på. Släpp hjärnan fri. Bara fantasin sätter gränser. Ni har tre minuter på er.
Det är workshop i kreativitet på Spångagårdens äldreboende i Torshälla, en kommundel i Eskilstuna. Anställda i grupper om fyra–fem har tagit plats i konferensrummet, lyssnar och skrattar när enhetschef Lena Fors placerar ett inkontinensskydd på varje bord.
Snart spirar idéerna: Axelvärmare, cykelbyxa, fröbädd att så i, att dämpa högtalare med …
Tonen är satt, och workshopen rullar på: Teori och diskussioner varvas med mer praktiska övningar.
Torshällas enhet för vård och omsorg är pionjärer i Modiga idéer, Eskilstuna kommuns satsning på att uppmuntra medarbetarna att tänka utanför ramarna och bidra till nya bättre arbetssätt. Startskottet gick våren 2012 och under hösten som följde sparkade man i gång med workshops och idékaféer i Torshälla.
– Idékafeerna är intimare möten där man får feedback i grupp eller enskilt tillsammans med innovationsrådgivare. En del har mycket idéer men kanske inte vill driva dem själva. Vissa är tänkare, andra är doers, säger Lena Fors och betonar att det är sekretess som råder på idékaféerna; det som diskuteras där stannar i gruppen.
För även om syftet främst är att utveckla kommunens verksamheter, hjälper man även anställda att komma vidare med och utveckla nya produkter eller idéer som kommunen inte har användning för.
– För oss är det viktigare att få i gång kreativiteten än att vakta på att idéerna ska ägas av kommunen. Vi tror att det kommer oss tillgodo ändå. Anställda pushas och får uppmuntran, alla vinner på det i längden, säger Ulrika Hansson, utvecklingschef i Torshälla.
Men förutom en tillåtande kultur behövs också struktur. I Eskilstuna har den byggs upp från grunden av Annakarin Sandén, projektledare för Modiga idéer.
Ett antal medarbetare högskoleutbildas och på arbetsplatserna utses nyckelpersoner som kan vara draghjälp åt enhetscheferna. Därtill har det utvecklats ett system som ska underlätta att idéerna förverkligas. Modiga idéer har en egen sida på intranätet där anställda kan gå in och beskriva sina idéer eller ett problem som behöver lösas, och utifrån en checklista komma vidare till nästa steg på vägen mot färdig innovation.
Annakarin Sandén tar ett par exempel.
– En mattelärare vill att ingen ska missa hans lektioner. Så han spelar in dem och lägger ut på Youtube. Det kan lösas direkt.
– Men om någon till exempel vill förbättra bokningssystemet för kommunens lokaler krävs flera inblandade: IT-personal, fastighetsansvariga. Då behövs en projektgrupp.
I höst ska man utvärdera pilotprojektet i Torshälla. Se vad det lett till, och vilka metoder som fungerar bäst.
Vad är det övergripande målet?
– Att göra brukare, medborgare, besökare och företag mer nöjda med kommunens verksamhet. Samtidigt som arbetsglädjen ökar, säger Annakarin Sandén.
Läs även: Så blir du mer kreativ