Semestervila – inte för den som har lönebidrag
2013-10-11, Tidningenvision.se
Många kommuner använder ett avtal som ger personer med arbetshandikapp sämre villkor. IT-teknikern Mats, som lider av en whiplashskada, hade inte rätt till semester i somras. ”Det är att utnyttja människor”, säger Marie Petersson, Visions ordförande i Karlskrona.
Fakta
- Lönebidrag. Åtgärd för att underlätta för personer med arbetshandikapp att komma in på vanliga anställningar.
- HÖK. Kollektivavtal som majoriteten av kommun- och landstingsanställda går på. Innehåller löneavtal och arbetsvillkor.
- BEA eller Beredskapsavtal. Kollektivavtal för arbetstagare i särskilda arbetsmarknadspolitiska insatser.
De flesta som arbetar i en kommun har rätt att ta ut semester i förskott. Detta står inskrivet i det kollektivavtal som kallas HÖK.
Men reglerna gäller inte alla. För Mats, som fick en lönebidragsanställning som IT-tekniker i Karlskrona kommun i våras, kom det som en kalldusch när han insåg att han bara hade rätt till några ynka dagars semester. Mer hade han inte hunnit tjäna in.
– Har man fått en skada är man i behov av en semester. Jobbet är jätteroligt och omväxlande, men nu börjar jag bli sliten. Det känns fult att jag ska behöva jobba ett helt år för att få semester, säger Mats.
Orsaken är att Mats inte har anställts på HÖK-avtalet, utan ett avtal som kallas beredskapsavtal eller BEA. Det innebär att han har sämre villkor än vanliga kommunanställda – han har inte rätt att ingå i den årliga löneöversynen och han saknar i princip uppsägningstid.
Mats har haft olika lönebidragsanställningar sedan han fick en whiplashskada vid en bilolycka. Nu jobbar han 75 procent och täcker upp för en kollega som är borta på halvtid.
– Vi anser att det inte är korrekt att använda beredskapsavtal på lönebidragsanställningar. Det är att utnyttja människor, de får sämre arbetsvillkor, säger Marie Petersson, ordförande i Visions Karlskronaavdelning.
Hon säger att arbetsgivaren hade missat att informera facket när Mats anställdes.
– Hade vi varit delaktiga hade vi haft chans att sätta stopp. Jag tycker att arbetsgivaren borde erbjuda honom att ändra avtalsform. Vi kommer att ta initiativ till att diskutera detta som en principiell fråga med arbetsgivaren. Jag tycker att de anställda blir lurade och det vill vi inte vara med om fler gånger.
Karlskronas förhandlingschef Mikael Jansson säger att kommunens grundläggande princip är att HÖK-avtalet ska användas vid lönebidragsanställningar i förvaltningarnas verksamhet.
– BEA är till för att används vid arbetsmarknadsåtgärder av mer tillfällig karaktär. Men det kan finnas avvikelser från detta, säger han.
Medlemmen ersätter en person som är borta på halvtid. Går han på fel avtal?
– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet. Men grunden är att om man ersätter en person så är det att betrakta som vikariat, och då ska HÖK gälla.
Fotnot: Mats heter egentligen något annat.