Så får du till det du vill
2013-10-17, Tidningenvision.se
Lunchseminarier där medlemmarna och arbetsgivaren bjuder på var sin timme. Det blev resultatet av en lokal intresseförhandling på Gotland.
Fakta
Före förhandlingen:
• Oavsett vilken fråga ni ska driva i den lokala fackklubben gäller det att förbereda sig. Vad vill ni åstadkomma och varför. Vilka fakta finns? Ger lag och avtal möjlighet att driva frågan. Ta reda på om frågan har drivits av någon annan Visionsavdelning, använd deras erfarenhet i så fall.
• Förankra frågan hos de medlemmar som berörs. Använd nätverk och lobba bland strategiskt utvalda, till exempel politiker. Kanske de lokala medierna är intresserade? Kom ihåg att ensam inte alltid är stark – bilda allianser med andra fack om ni tror att det kan ge bättre resultat.
• Ta fram argument och förbered dig på vilka motargument arbetsgivaren kan komma med. I de allra flesta frågor kan du som förtroendevald begära förhandling enligt MBL 10 § direkt hos arbetsgivaren.
Under förhandlingen:
• Förse gärna motparten med skriftligt faktamaterial. Var beredd på arbetsgivarens motargument och redovisa gärna på vilket sätt Vision anser att frågan gynnar verksamheten.
• Ha tålamod och ajournera om det finns behov av det. Om förhandlingen drar ut på tiden är det klokt att informera medlemmar även om det inte finns något resultat att berätta om.
• Skriv protokoll. Tänk på att om ni vill teckna ett lokalt kollektivavtal krävs det att någon gått Visions arbetsrättsutbildning och är godkänd som förhandlare. Kontakta Vision Direkt om ni behöver stöd.
Efter förhandlingen:
• Berätta om resultatet för medlemmarna och fira den eventuella framgången. Återkoppla till alla berörda, media och Vision internt. Använd resultatet i rekryteringsarbetet.
Källa: Råden ovan är en sammanfattning av Visions medlemsmaterial om intresseförhandlingar som finns på vision.se/intresseforhandling
– Det har blivit en succé. Senast i går kom hundra medlemmar i Vision till en föreläsning om pensionssystemet, berättar Jane Lindström, ordförande i Visions avdelning på Gotland.
Idén föddes när styrelsen hade en planeringsdag för två år sedan. Tidigare hade man ordnat pubkvällar, men erfarenheten visade att folk hade svårt att komma loss efter arbetstid. Kanske kunde man testa att i stället ordna föreläsningar i samband med lunchen?
Våren 2012 tog man upp saken med arbetsgivaren och parterna hade inte särskilt svårt att komma överens. Man bestämde att om medlemmarna bjöd på sin lunchtid, skulle arbetsgivaren också bjuda på en timme av arbetstiden. Under dessa två timmar skulle det ordnas en föreläsning som på ett eller annat sätt var kopplad till jobbet.
Information om samverkansavtalet och en föreläsning om alkohol och droger är några av de ämnen som hittills har tagits upp.
– Vi har fått med arbetsgivaren på tåget för att de tycker att det är bra och viktiga frågor, konstaterar Jane Lindström.
Nu senast var Pensionsmyndigheten inbjuden för att berätta om pensionssystemet. Det blev publikrekord med cirka hundra medlemmar som bänkade sig.
– Det spelar ingen roll om man är ung eller gammal, pensionerna är en knölig fråga som berör alla. Vi hade dessutom en bra föreläsare som lyckades göra hela systemet begripligt.
Hon beskriver lunchseminarierna som en klockren facklig framgång. De har till och med fungerat bättre än vad Jane Lindström trodde:
– Ja, faktiskt. Jag var rädd för att medlemmarna skulle prioritera annat på sin lunch. Framgången beror nog på att vi har hittat intressanta ämnen, säger hon.
Läs även: Lyckas bättre genom att skapa allianser