S-ledamöter vill förbjuda kränkande fråga
2013-10-10, Tidningenvision.se
Förbjud arbetsgivare att under anställningsintervjuer fråga om man planerar att skaffa barn. Det föreslår två socialdemokrater i en motion till riksdagen.
Fakta
Det är inte förbjudet att ställa frågor om graviditet och föräldraledighet i en anställningsintervju så länge svaren inte används för att diskriminera eller missgynna, det vill säga så länge svaret inte påverkar arbetsgivarens anställningsbeslut negativt för den sökande. Om svaret påverkar rekryteringen kan det vara fråga om könsdiskriminering och/eller missgynnande enligt föräldraledighetslagen.
Källa:DO
Statistiken är entydig. Sverige är inte ett jämställt land. Männen tjänar mer och kvinnorna tar ut avsevärt mer av föräldraledigheten. Just ansvaret för barnen och barnafödandet är också något som ofta pekas ut som en anledning till att skillnaderna består. Det finns också mycket som tyder på att vissa arbetsgivare drar sig för anställa kvinnor som man tror kommer att skaffa barn inom kort. Tidningen Vision har exempelvis visat (nummer 11/2013) att närmare 400 personer under de senaste fyra åren anmält diskriminering på grund av graviditet eller föräldraskap till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
I dag är det tillåtet för en arbetsgivare att fråga den som är på en anställningsintervju om den tänker skaffa barn. Även om man inte har någon skyldighet att svara kan frågan uppfattas som kränkande och pressande.
Av den anledningen vill Hillevi Larsson och Åsa Lindestam, båda riksdagsledamöter för Socialdemokraterna, förbjuda arbetsgivare att fråga om planerade barn vid anställningsintervjuer. De har även tidigare drivit saken.
– Frågan om graviditet gör att kvinnor diskrimineras. Antingen genom att de inte får jobbet, eller att de pressas att skjuta upp barnafödandet, säger Hillevi Larsson i en mejlintervju med Tidningen Vision.
Även TCO, Tjänstemännens centralorganisation, driver frågan om ett förbud mot att ställa frågor om eventuella graviditeter vid anställningsintervjuer. 2009 lät organisationen genomföra en webbenkät med 1000 slumpvist utvalda personer som visade att två tredjedelar av de svarande var för ett förbud.