Gör skillnad vid fikabordet
2013-10-08, Tidningenvision.se
På de flesta arbetsplatser är fikapausen så gott som helig och den 17 oktober uppmanas vi fika produkter märkta Fairtrade för femte året i rad. Fairtrade-kaffet som dricks då kan komma från kaffeodlarna Celine Herrera och Narciso Dominguez som är på Sverigebesök.
Fakta
• Kommunanställda har anmält flest fikapauser hittills i årets upplaga av Fairtrades fikautmaning. De kommuner som ligger i topp är: Stockholm, Göteborg, Sundsvall, Karlstad och Lund. Även Svenska Kyrkan ligger bra till med 2 909 anmälda fikadeltagare.
• Bland Visions medlemmar har drygt tio fikagäng anmält sig hittills men fler uppmanas delta av Vision centralt som också lottar ut en fikakorg till ett av de lag som anmält sig.
Celine Herrera och Narciso Dominguez kommer från den Fairtrade-certifierade organisationen Fedecares i Dominikanska Republiken. De reser runt i Sverige, under en veckas tid, tillsammans med representanter från Fairtrade för att berätta om arbetet som kaffeproducenter.
– Det är mycket viktigt för oss att försäljningen av Fairtrade-märkt kaffe ökar så att vårt lokalsamhälle kan fortsätta utvecklas med hjälp av premien. Hittills har den bland annat använts till att bygga skolor och en akvedukt för rinnande vatten, säger Celine Herrera.
Majoriteten av de Fairtrade-märkta produkter som säljs i Sverige är dessutom ekologiskt odlade och det gäller även för Celine Herreras och Narciso Dominguez kaffe. Att ställa om från konventionellt jordbruk till ekologiskt och Fairtrade är inte helt oproblematiskt. Det kostar pengar att bli certifierad och skördarna blir oftast mindre vid ekologisk odling men trots det råder det ingen tvekan om att det är vägen framåt.
– Vi har inte valt att producera på det här sättet för att tjäna mer pengar. Vi producerar ekologiskt och Fairtrade för att det ger oss en ökad livskvalitet. Det räcker inte att sträva efter att producera så mycket kaffe som möjligt i dag. Vi vill arbeta för att förutsättningarna för att odla finns kvar i framtiden, säger Narciso Dominguez.
Ett engagemang för miljö- och rättvisefrågor är en nödvändig del i det arbetet menar båda två, inte minst för att skapa framtidstro bland de yngre generationerna.
– Det finns ett stort behov av föryngring bland producenterna. Majoriteten av kaffeodlarna är mellan 55 och 70 år. Då är det viktigt att arbeta långsiktigt med frågor som gör det mer attraktivt att satsa på kaffe, säger Celine Herrera.
En av fördelarna med deras produktionssätt är att slippa använda bekämpningsmedel i arbetet berättar de.
– Många av de vanligaste sjukdomarna i Dominikanska Republiken, exempelvis cancer, tror jag beror på den stora användningen av kemiska bekämpningsmedel och bristen på skyddsutrustning. Att fler köper produkter med märkning är det enda sättet för oss att få en mer stabil tillvaro och en hållbar produktion på lång sikt, säger Narciso Dominguez.