×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

För få utbildar medicinska sekreterare

2013-10-08, Tidningenvision.se

Det är svårt att få tag på medicinska sekreterare på vissa kliniker i landet. Och det verkar dröja innan utbudet är lika stort som efterfrågan.

Fakta

• Här har YH-utbildningar till medicinsk sekreterare hittills beviljats att starta under 2014: Haninge, Borås, Nyköping, Lund, Stockholm, Malmö, Östersund, Varberg, Göteborg, Kristinehamn, Västerås, Norrtälje.

• Utbildningarna är oftast mellan två och två och ett halvt år långa.

Bristen på medicinska sekreterare leder bland annat till att oskrivna diktat växer på hög, vilket hotar patientsäkerheten. Det berättade Tidningen Vision nyligen. Men många av de kliniker som har svårt att rekrytera personal lär få dras med problemet ytterligare några år. Det kan till och med bli värre de allra närmsta åren.

Under 2013 tar knappt 470 personer examen som medicinsk sekreterare på Yrkeshögskolan, där utbildningen sker. Samtidigt beräknas över 630 medicinska sekreterare gå i pension. Inte förrän om två år beräknas antalet som tar examen nå samma nivå som antalet medicinska sekreterare som går i pension. Men inte heller då täcker det den brist som redan finns.

– Vi är medvetna om behovet av medicinska sekreterare, och har i de senaste ansökningsomgångarna beviljat mycket större andel utbildningsanordnare att starta utbildningar för medicinska sekreterare än vad vi har gjort för många andra yrkesutbildningar, säger Jill Thenander, tillförordnad avdelningschef för utbildningsfrågor vid Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Enligt Jill Thenander beviljades 12 av 16 ansökningar för att starta medicinsk sekreterarutbildning under 2013, 75 procent alltså.

– Generellt beviljar vi mellan 25 och 28 procent av ansökningar för andra utbildningar.

Att fyra utbildningsanordnare för medicinska sekreterare fick avslag beror, enligt Jill Thenander, bland annat på att det geografiska området där utbildningen var tänkt att hållas inte hade så stort behov. Det saknas alltså utbildningsanordnare på rätt plats i landet.

– Det är arbetsgivarnas ansvar att engagera sig i att fler ansöker om att starta nya utbildningar, säger Jill Thenander.

Caroline Olsson är chef för sektionen som har ansvar för personalförsörjningsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Hon menar att arbetsgivarorganisationens huvudsakliga uppgift är att påtala bristen på medicinska sekreterare till Yrkeshögskolan, inte att ta fram fler utbildningsanordnare.

– Men när presumtiva anordnare hör vår bild av situationen kanske de ändå nappar. Dessutom tror jag att arbetsgivare lokalt och regionalt använder alla sina kanaler för att nå ut till utbildare. Men SKL kan inte ge direktiv till våra medlemmar (landstingen) vad de ska göra.

 

 

 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum