För få utbildar medicinska sekreterare
2013-10-08, Tidningenvision.se
Det är svårt att få tag på medicinska sekreterare på vissa kliniker i landet. Och det verkar dröja innan utbudet är lika stort som efterfrågan.
Fakta
• Här har YH-utbildningar till medicinsk sekreterare hittills beviljats att starta under 2014: Haninge, Borås, Nyköping, Lund, Stockholm, Malmö, Östersund, Varberg, Göteborg, Kristinehamn, Västerås, Norrtälje.
• Utbildningarna är oftast mellan två och två och ett halvt år långa.
Bristen på medicinska sekreterare leder bland annat till att oskrivna diktat växer på hög, vilket hotar patientsäkerheten. Det berättade Tidningen Vision nyligen. Men många av de kliniker som har svårt att rekrytera personal lär få dras med problemet ytterligare några år. Det kan till och med bli värre de allra närmsta åren.
Under 2013 tar knappt 470 personer examen som medicinsk sekreterare på Yrkeshögskolan, där utbildningen sker. Samtidigt beräknas över 630 medicinska sekreterare gå i pension. Inte förrän om två år beräknas antalet som tar examen nå samma nivå som antalet medicinska sekreterare som går i pension. Men inte heller då täcker det den brist som redan finns.
– Vi är medvetna om behovet av medicinska sekreterare, och har i de senaste ansökningsomgångarna beviljat mycket större andel utbildningsanordnare att starta utbildningar för medicinska sekreterare än vad vi har gjort för många andra yrkesutbildningar, säger Jill Thenander, tillförordnad avdelningschef för utbildningsfrågor vid Myndigheten för Yrkeshögskolan.
Enligt Jill Thenander beviljades 12 av 16 ansökningar för att starta medicinsk sekreterarutbildning under 2013, 75 procent alltså.
– Generellt beviljar vi mellan 25 och 28 procent av ansökningar för andra utbildningar.
Att fyra utbildningsanordnare för medicinska sekreterare fick avslag beror, enligt Jill Thenander, bland annat på att det geografiska området där utbildningen var tänkt att hållas inte hade så stort behov. Det saknas alltså utbildningsanordnare på rätt plats i landet.
– Det är arbetsgivarnas ansvar att engagera sig i att fler ansöker om att starta nya utbildningar, säger Jill Thenander.
Caroline Olsson är chef för sektionen som har ansvar för personalförsörjningsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Hon menar att arbetsgivarorganisationens huvudsakliga uppgift är att påtala bristen på medicinska sekreterare till Yrkeshögskolan, inte att ta fram fler utbildningsanordnare.
– Men när presumtiva anordnare hör vår bild av situationen kanske de ändå nappar. Dessutom tror jag att arbetsgivare lokalt och regionalt använder alla sina kanaler för att nå ut till utbildare. Men SKL kan inte ge direktiv till våra medlemmar (landstingen) vad de ska göra.