Etiken glöms bort i kommunal vardag
2013-10-01, Tidningenvision.se
Etiken är viktig på pappret. Men när det ska tas kommunala beslut lyser ofta det etiska perspektivet med sin frånvaro. Det är en av slutsatserna i en rapport av forskaren Nina Nikku.
– Kommunpolitikerna är inte oetiska. Men den etiska dimensionen försvinner ofta när man ska ta beslut i praktiska frågor. Etiken blir lite undanskuffad till den där utbildningsdagen som man har en gång om året, säger Nina Nikku, docent vid Linköpings universitet.
Hon har intervjuat nio erfarna östgötska kommunpolitiker. Tidigare har hon även granskat kommunala dokument om etik och följt nämndsammanträden. Hon konstaterar att många av politikerna talar om etiken som en självklarhet men att man på de flesta platser har svårt att få in det etiska perspektivet i vardagen.
– Jag skulle vilja att man knöt ihop det bättre. Många kommuner har värdegrunder men för att det inte bara ska bli tomma ord måste det implementeras i varje verksamhet. Vad betyder etik i teknisk sektor? Vad betyder etiken i äldreomsorgen?
Under senare år har det varit ett flertal ”affärer” inom Kommunsverige där både tjänstemän och politiker betett sig oetiskt. De politiker Nina Nikku intervjuade resonerade också kring vad som kan ligga bakom sådana skandaler. Svaren kan kokas ner i två delar. Dels att det är svårt att helt skydda sig från att det kommer in fel personer i en organisation, dels att det kan utvecklas en kultur som blir som ett sluttande plan där man långsamt förskjuter gränserna för vad som är etiskt accepterbart.
Skriften ges ut av Centrum för kommunstrategiska studier och kan läsas i sin helhet här.