Kompis Assistans startades i Vansbro av fyra familjer. I dag finns bolaget på ett antal orter från Kalix i norr till Malmö i söder och har runt 600 anställda, mest assistenter.
Administrationen, där åtta Visionmedlemmar jobbar, är utspridd på flera olika kontor, bland annat i Borlänge, Stockholm och Hudiksvall. I Vansbro sitter Carina Börs, HR-assistent, och Susanne Ström, administrativ assistent.
Visionmedlemmarna har inte tidigare känt något behov av att ha en klubb men plötsligt en dag fick de ett besked om att verksamheten skulle organiseras om. Carina Börs och Susanne Ström kände att de inte hade något att säga till om. De skulle till exempel vara tvungna att flytta till ett kontor i Borlänge.
– Det kom som en blixt från klar himmel. När vi inte fick någon information om organisationsförändringen så blev vi negativa, oroliga över våra jobb och över att sitta och åka till Borlänge. Vi kände att vi stod utanför alltihop utan att kunna påverka, berättar Susanne Ström och Carina Börs.
I början på förra året kontaktade de därför Vision och fick tipset att starta en fackklubb för att få mer insyn och inflytande
– Då började ledningen lyssna mer, även om det är långt kvar än. Men vi har inte så bråttom utan lär oss mer om hur man kan arbeta fackligt hela tiden, säger Carina Börs.
Efter ett tag stod det klart att de skulle få jobba kvar i Vansbro men administrationen styckades upp på flera orter. Att hålla ihop klubben är därför inte helt enkelt.
– Vi försöker just nu att rekrytera en styrelsemedlem på någon av de andra kontoren för att Vision ska finnas på fler ställen. Som det ser ut nu är det bara vi i Vansbro som ingår i styrelsen, säger Susanne Ström.
Sedan de startade klubben har de fått vara med vid två rekryteringar, av en HR-chef och en arbetsledare. Tidigare har chefer tillsatts utan att personalen fått komma till tals.
– Den här gången tänkte verkligen arbetsledningen till och lät både fackliga företrädare och berörda medarbetare vara med, säger Carina Börs.
De har också fått tycka till om de senaste lönerna och kunnat påverka en av de anställdas lön som de tyckte var för låg. Nästa stora projekt är att få till ett samverkansavtal, vilket är ett lite mer informellt sätt att lösa problem på arbetsplatsen än genom lagligt reglerade förhandlingar.
Peter Westman är vd på Kompis Assistans och positiv till att Vision har startat en klubb.
– Vi har inte hunnit komma i gång med arbetet ordentligt än. Men det ger större möjlighet till delaktighet och gör det lättare att samverka.
Han säger att de har försökt att uppmuntra även assistenterna till att starta klubb genom att vid flera tillfällen bjuda in Kommunal.
Kompis assistans har haft kollektivavtal med Kommunal sedan 2000 och Peter Westman säger att det är ett sätt att attrahera personal. Sedan 2004 har bolaget också bestämt att tillsvidareanställa assistenter och säger därför inte upp dem om en brukare av någon anledning inte längre vill ha just den assistenten.
I vanliga fall har assistenter en visstidsanställning så länge uppdraget pågår och kan sägas upp med två veckors varsel.