×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Småföretag blev industri för miljarder

2013-11-14, Tidningenvision.se

Assistansreformen infördes för att ge personer med funktionsnedsättning större inflytande över stödet de behöver för att kunna leva som andra. Få anade att branschen skulle växa till en miljardindustri.

Rätten till personlig assistans infördes 1994. Innan dess fick den som behövde stöd vända sig till kommunens omsorg för de mest grundläggande behoven och lita på att anhöriga ställde upp.

Men redan från början underskattade riksdag och regering hur mycket reformen skulle kosta. Man räknade med att 7 000 personer skulle få ersättning och att det skulle kosta 2,4 miljarder om året. 2012 var kostnaden uppe i 26 miljarder och antalet brukare 16 000.

Politikerna trodde att brukarna antingen skulle anlita kommunen eller brukarkooperativ. Några förväntades starta firma och anställa egna assistenter. Att det skulle bli en stor privat marknad räknade ingen med.

Flera regeringar har försökt få stopp på de skenande kostnaderna. 1997 infördes ett fastställt belopp (schablon) per timme oavsett kostnaderna för brukare och anordnare.

Fram till 2008 skedde en stadig ökning både av antalet personer som fick rätt till assistansersättning och antalet beviljade timmar. Därefter har det förändrats: Betydligt fler nya ansökningar får avslag och fler än tidigare får sin rätt till assistansersättning indragen.

Orsaken är bland annat en dom i Regeringsrätten som medfört en snävare bedömning av vad som anses höra till en persons grundläggande behov, vilket i sin tur ligger till grund för rätten till assistansersättning.          

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum