Regeringen mörkar om utdragna vikariat
2013-11-25, Tidningenvision.se
EU-kommissionen har tröttnat på att Sverige tillåter att personer kan vara tillfälligt anställda hos samma arbetsgivare år efter år. Det senaste brevet från EU-kommissionen har regeringen hemligstämplat, vilket tyder på att frågan är känslig.
Fakta
Sedan 2007 finns fyra olika sorters tillfälliga anställningsformer.
Allmän visstidsanställning: Får användas fritt av arbetsgivaren. Om man haft en sådan anställning i mer än två år under en femårsperiod övergår anställningen i en tillsvidaretjänst.
Vikariat: Måste ersätta en specifik tjänst eller specifika arbetsuppgifter. Även här gäller att om vikariatet varat längre än två år övergår den i en tillsvidareanställning.
Säsongsarbete: Får användas om det handlar om arbete som bärplockning, jordgubbsförsäljning och liknande som är tydligt kopplat till en viss tid på året.
Arbetstagare som fyllt 67 år: Tidsbegränsade anställningar får användas om personen är äldre än 67.
Utöver detta finns möjligheten till provanställningar på max sex månader.
Källor: TCO, Lagen.nu
2007 införde regeringen nya regler för tidsbegränsade anställningar. Den stora förändringen var att anställningsformen ”allmän visstidsanställning” infördes. Problemet var att det gav arbetsgivarna möjligheten att växla mellan vikariat och allmän visstidsanställning, och på så sätt öppnade för att låta personer ha tillfälliga anställningar på samma arbetsplats år efter år.
Fenomenet är inte heller ovanligt. En TCO-undersökning från i somras visade att omkring 65 000 svenskar hade arbetat mer än fem år hos sin dåvarande arbetsgivare utan att få en tillsvidareanställning (fast anställning). Redan 2007 anmälde också TCO Sverige till EU-kommissionen för brott mot EU-direktivet om visstidsarbete. Efter många turer och lång tid krävde kommissionen i vintras att Sverige ska ändra reglerna, annars hotar en process i EU-domstolen.
Regeringen försvarar dock lagstiftningen och i ett mejl till kommissionen från september i år står att man ska ”initiera en grundlig analys vilken kommer att involvera arbetsmarknadens partner”, det vill säga fack och arbetsgivarorganisationer.
Någon sådan inbjudan har TCO dock inte sett.
– Nej, och det är lite förvånande eftersom kommissionen sagt att man under hösten ska ta ställning till om man ska driva ärendet till EU-domstolen, säger Samuel Engblom, chefsjurist på TCO.
Han fortsätter:
– Det är anmärkningsvärt att regeringen drar ut på en sådan här sak. Jag är rädd att det är en avledande manöver, för att vinna tid.
EU-kommissionen har också svarat på regeringens senaste korrespondens. Hur svaret lyder vet vi inte. Brevet är hemligstämplat av regeringen.
– Tidigare har all korrespondens varit öppen, nu i slutskedet gör man en annan bedömning. Det tyder på att det är känsligt, säger Samuel Engblom.