Nyexade socialsekretare ska få bättre stöd
2013-11-08, Tidningenvision.se
Socialsekretare behöver bättre inskolning på första jobbet, och även större möjligheter att göra karriär. Det är slutsatsen efter en kartläggning av kommunernas barn- och ungdomsvård.
Undersökningen som gjorts av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, omfattar socialsekreterare som arbetar med myndighetsutövning när det gäller barn och unga. Totalt 259 av landets 290 kommuner har deltagit i kartläggningen som bland annat handlar om personalomsättning, rekrytering kompetens och arbetsledning.
Sammantaget visar svaren att en tredjedel av personalen är nyanställd (senaste 15 månaderna), och att sju av tio arbetsledare har varit anställda i kortare tid än tre år.
Samtidigt varierar situationen över landet. I var femte kommun har det bara gjorts någon enstaka nyrekrytering, i drygt var fjärde är hälften nyanställda, och i några fall har hela personalstyrkan bytts ut på drygt ett år.
Svårigheterna att nyrekrytera varierar också. Majoriteten av verksamhetscheferna tycker att det går bra, medan drygt var fjärde (28 procent) uppger att de haft stora svårigheter att få tag på personal. Svårast, för alla, är att hitta personal med längre erfarenhet i yrket.
En mängd olika strategier har använts i kommunerna för att lösa rekryteringsproblem, allt från olika traineeprogram, samverkan med högskolor och särskilda jobbsatsningar med extramedel till överbemanning. Många vittnar om lönens betydelse. I några kommuner har man infört särskilda lönetillägg för dem som arbetar med myndighetsutövning inom barn och ungdomsvården.
Sammantaget är bilden att de som anställs har rätt utbildning men att många saknar erfarenhet och behöver bättre introduktion. SKL vill därför satsa på att förbättra möjligheterna till inskolning i yrket, vilket också kan bli ett led i att minska personalomsättningen.
SKL vill också öka möjligheterna för socialsekreterare att utvecklas i yrket. För att ta tillvara kompetensen hos personalen bör det finnas möjligheter att avancera i yrket utan att behöva bli chef.
Dessutom ser SKL ett behov av mer stöd till arbetsledare för att de i sin tur ska kunna stödja oerfarna handläggare. SKL tycker därför att det behöver skapas ett ledarutvecklingsprogram.