Stefan Pettersson, energistrateg i Boxholms kommun
Enligt Boxholm kommuns policy för representation bjuder man aldrig på alkoholhaltiga drycker. Vad tycker du om det?
– Det är bra. Man ska inte nyttja alkohol i sammanhang som har med jobbet att göra. Om man vill dricka ett glas vin till en fest som kommunen ordnar, tycker jag att det är rimligt att var och en betalar själv.
Har det aldrig hänt att kommunen har bjudit dig på alkohol?
– Nu måste jag tänka efter. Nej, det har faktiskt aldrig hänt. Jag kan inte minnas ett enda tillfälle. I Boxholm har man en strikt linje och det tycker jag är helt rätt.
Soili Wigren, bovärd på Byggebo, kommunala bostadsbolaget i Oskarshamns kommun
Bjuds ni på mycket öl och vin på era personalfester?
– Nej, det brukar vara väldigt restriktivt. Antingen får man ett glas vin eller ett glas öl till maten, den som vill ha mer får betala själv. Däremot är det fritt fram för den som vill ha vatten eller lättöl.
Har det blivit mindre alkohol under senare år?
– Ja absolut. Jag har jobbat här i 30 år och det är jättestor skillnad. Förr var det välkomstdrink och fri tillgång till vin under måltiden och det hände att folk blev överförfriskade. Sånt händer inte i dag och det är väldigt skönt att slippa.
Birgitta Freij, kommunsekreterare i Mönsterås kommun
Mönsterås har inga riktlinjer för vad som gäller vid representation – bjuds det friskt på alkohol vid era
personalfester?
– Nej, det gör det definitivt inte. Alkohol hör inte hemma i arbetslivet inom offentlig förvaltning. Ibland har vi avtackningar när folk slutar, men kommunen bjuder inte på alkohol, den som vill ha ett glas vin får betala det själv.
Men vore det inte bra med en skriven policy?
– Nej, våra politiker har tyckt att det sätter en alltför definitiv gräns. Ibland är det bra att ha saker lite öppna, men det bygger på att man har gott omdöme. Här har vi ett starkt kommunalråd som har lagt ribban lågt när det gäller alkohol, vilket gör att alla andra i organisationen också blir återhållsamma.