×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Socialsekreterare kan få mer makt

2013-03-04, Tidningenvision.se

Låt socialsekreterarna, inte politikerna, besluta om till exempel omhändertagande av barn. Förslaget som kommer från Moderaterna applåderas av Lotta Persson, ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer.

Socialsekreterarna gör utredningar och förbereder förslag, men politikerna i socialnämnden bestämmer. Så ser det ut i den svenska socialtjänsten, men det är en orimlig modell, tycker Ulf Kristersson (M), ordförande i den arbetsgrupp som ska se över partiets barnpolitik.

Kristersson anser att det är märkligt med en ordning där politiker fattar beslut men ändå är helt i händerna på tjänstemännen. Han pekar på hälso- och sjukvården som en förebild, där har politikerna ansvar för att sjukhusen fungerar, men inte för behandlingen av enskilda patienter.

Förslaget får tummen upp av Lotta Persson, socialchef i Botkyrka kommun och ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer.

– Det har jag tyckt länge. Det är helt rätt att professionen får bestämma vilka insatser som ska göras, så är det i alla andra länder. Till det måste man koppla ett särskilt ansvar och exakt hur det ska se ut vet jag inte i dagsläget.

Är det här ett sätt att stärka socialsekreterarnas makt?

– Nej, det handlar inte om socialsekreterarnas makt. Det handlar om att människor har rätt till en professionell bedömning. Politikerna i socialnämnden är lekmän och har inte den kunskap som behövs, säger Lotta Persson.

Med en ökad professionalisering av socialsekreterarnas arbete är det rimligt att införa en legitimation för yrkesgruppen, anser Kristersson. Också här får han medhåll av Lotta Persson:

– Det är absolut rimligt. Då måste man hitta ett system för hur en sådan yrkeslegitimation ska se ut, men det har många andra yrkesgrupper klarat att ta fram så det kan ju inte vara omöjligt, säger hon.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum