Socialsekreterare kan få mer makt
2013-03-04, Tidningenvision.se
Låt socialsekreterarna, inte politikerna, besluta om till exempel omhändertagande av barn. Förslaget som kommer från Moderaterna applåderas av Lotta Persson, ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer.
Socialsekreterarna gör utredningar och förbereder förslag, men politikerna i socialnämnden bestämmer. Så ser det ut i den svenska socialtjänsten, men det är en orimlig modell, tycker Ulf Kristersson (M), ordförande i den arbetsgrupp som ska se över partiets barnpolitik.
Kristersson anser att det är märkligt med en ordning där politiker fattar beslut men ändå är helt i händerna på tjänstemännen. Han pekar på hälso- och sjukvården som en förebild, där har politikerna ansvar för att sjukhusen fungerar, men inte för behandlingen av enskilda patienter.
Förslaget får tummen upp av Lotta Persson, socialchef i Botkyrka kommun och ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer.
– Det har jag tyckt länge. Det är helt rätt att professionen får bestämma vilka insatser som ska göras, så är det i alla andra länder. Till det måste man koppla ett särskilt ansvar och exakt hur det ska se ut vet jag inte i dagsläget.
Är det här ett sätt att stärka socialsekreterarnas makt?
– Nej, det handlar inte om socialsekreterarnas makt. Det handlar om att människor har rätt till en professionell bedömning. Politikerna i socialnämnden är lekmän och har inte den kunskap som behövs, säger Lotta Persson.
Med en ökad professionalisering av socialsekreterarnas arbete är det rimligt att införa en legitimation för yrkesgruppen, anser Kristersson. Också här får han medhåll av Lotta Persson:
– Det är absolut rimligt. Då måste man hitta ett system för hur en sådan yrkeslegitimation ska se ut, men det har många andra yrkesgrupper klarat att ta fram så det kan ju inte vara omöjligt, säger hon.