– Hög personalomsättning drabbar kontinuiteten. Den drabbar klienterna som måste byta handläggare ofta. Det drabbar de som är kvar som ska hjälpa till att introducera ny personal, säger Sergio Leiva, chef för ekonomiskt bistånd i stadsdelarna Kungsholmen, Östermalm och Norrmalm i Stockholm.
För drygt ett år sedan granskades verksamheten av stadens socialtjänstinspektörer. De konstaterade bland annat att utvecklingen av rutiner och metoder blivit eftersatt på grund av hög personalomsättning under flera år.
Därefter har det gjorts en omorganisation, bort från teamarbetet som visserligen gav ökad specialistkompetens men samtidigt stora högar av ärenden på varje bord, och sårbarhet om någon var borta från jobbet.
– Men personalomsättningen är fortfarande ett bekymmer, säger Sergio Leiva, och konstaterar att ungefär hälften av de 13 socialsekreterarna på hans enhet har jobbat där cirka ett år.
– Oavsett andra orsaker som arbetsbelastning och arbetsmiljö tror jag generellt att försörjningsstöd är ett avstamp för många, ett första steg i karriären, säger han.
Det ser likadant ut i andra stadsdelar i Stockholm. På fyra av åtta enheter som granskats lyfter socialtjänstinspektörerna fram problemet. På en enhet slutade 10 av 12 socialsekreterare inom ett halvår, på en annan hade hälften av personalen mindre än två års yrkeserfarenhet.
– Det är väldigt olika orsaker. På ett ställe handlade det om missnöje med en omorganisation, på ett annat var det helt enkelt en stor grupp som samtidigt ville vidare, säger socialtjänstinspektör Eva Tornberg.
Sergio Leiva ser även lönerna som en bidragande orsak, plus att jobbet inte har den renommé det förtjänar.
– För det första måste man redan under socionomutbildningen höja statusen för att arbeta med försörjningsstöd. Det här är ett jobb som kräver stora kunskaper. För det andra måste lönenivån höjas, ett jobb som kräver kompetens inom så många områden måste betalas bättre.
På socialförvaltningen pågår nu ett arbete med att utveckla hur man jobbar med ekonomiskt bistånd. I det sammanhanget lyfter man också frågan om personalomsättningen och hög arbetsbelastning.
– En bra introduktion är väldigt viktig, och det jobbar vi mycket med. Cheferna vill vara ett stöd. Men är man i ett konstant rekryteringsarbete är det svårt att hinna, säger Annelie Sjöberg, strateg på socialförvaltningen.
I Göteborg betonar man också introduktionen och stödet till nyanställda. Personalomsättningen bland socialsekreterare är högre än genomsnittet för anställda i Göteborgs stad, och i höstas tillsattes en kommission där facken och arbetsgivaren ska ge förslag på bättre arbetsvillkor för socialsekreterare.
– Vi vet inte hela sanningen om varför personalen byter jobb. En anledning är att det höjer lönen, men det handlar också om hög arbetsbelastning, säger Jenny Johansson, sektionsordförande för Vision på sociala resursförvaltningen.
Hur ska det bli bättre?
– Det är det vi ska komma fram till i kommissionen. Ofta är det nyutexaminerade socialsekreterare som börjar på försörjningsstöd. Så introduktionen är jätteviktig: mentorer, utbildning i systemen de jobbar i och hur man skriver utredningar med mera.
I slutet av mars ska kommissionen lämna en första delrapport.