Markus Aujalay: Jag är proffs på att moppa
2013-03-19, Tidningenvision.se
Fakta
Ålder: 41 år.
Yrke: Kock (driver restaurang Winterviken i Stockholm).
Aktuell: I programmet Sveriges mästerkock på TV4.
Vilket var ditt första jobb?
– Jag hade några ströjobb när jag var liten. Bland annat hjälpte jag morsan som jobbade med administration på Uppsala universitet att fylla och slicka kuvert när det skulle göras utskick till kursdeltagare. För det fick jag lite pengar. Egentligen ville jag inte jobba alls, men det var bra att få lön.
Hur hamnade du i restaurangbranschen?
– Mitt första restaurangjobb var på en italiensk snabbmatsrestaurang i Uppsala. Jag fick jobbet via bekanta som vi hade. Då var jag 17 år och var alltiallo, jag fick göra kaffe och desserter och diska. Jag arbetade där något halvår på kvällar och helger. Sedan fortsatte jag på en annan restaurang.
Vad lärde du dig?
– Tack vare det jobbet lärde jag mig att svabba av golv. Jag var sist kvar på kvällarna och gick loss med gummirakan. Så nu kan jag verkligen säga att jag är ett proffs på golvmoppning.
– Dessutom fick jag lära mig hur man beter sig mot gästerna, vilket förhållningssätt man ska ha på en restaurang.
Satte du sprätt på pengarna?
– Ja, inte sparade jag mina pengar. Pengarna gick åt till att köpa skivor och konsertbiljetter. Jag drömde om att bli rockstjärna och spelade trummor i olika band i Uppsala.
Varför fortsatte du i restaurangbranschen?
– Jag kände att restaurang var en härlig miljö att jobba i. Det spelade ingen roll om man var ung eller gammal – man accepterades för det man gjorde. Det gillade jag väldigt mycket.
– I skolan var jag inte speciellt framgångsrik, jag hade svårt att sitta still. I restaurangmiljön var det alltid rörelse, fart och fläkt och det trivs jag med.
Sedan har du gått restaurangskola, drivit egna restauranger och utsetts till Årets kock. Vad har du på gång just nu, förutom att du är med i programmet Sveriges mästerkock?
– Jag jobbar med ett stort projekt på Södersjukhuset där min uppgift är att göra sjukhusmaten bättre.