Conscriptor är ett snabbväxande företag inom vårdadministration. Där arbetar drygt 200 medicinska sekreterare på distans hemifrån. Avsaknaden av kollektivavtal har skapat problem för de anställda, som inte har haft någonting att luta sig mot i kraven på bra arbetsvillkor.
Nyligen lyckades Vision skriva ett sådant avtal som reglerar rätten till bland annat semester, övertidsersättning, pensioner och försäkringar. Men de anställda pekar på brister i den nya lönemodellen.
Enligt avtalet ska de medicinska sekreterarna skriva 18 500 rader för att få ut sin så kallade grundlön på 22 500 kronor per månad. Många av de anställda anser att prestationskravet är för högt. Det uppger Gunnela Albinsson och Agneta van Hilst, som båda ingår i den nybildade Visionsklubben på företaget.
– Jag vet att många tycker att det är en för hög nivå. Det kan vara så att vissa har svårare kunder och då kan det bli svårt att nå upp till 18 500, säger Gunnela Albinsson.
Flera medicinska sekreterare på Conscriptor som Tidningen Vision har pratat med är frågande till vissa formuleringar som finns i avtalet. Där står bland annat att om den anställde ”väljer” att skriva mindre än det som är grundprestationen så blir avdraget 1,20 kronor per rad. Det är ett märkligt ordval då många anställda trots idogt arbete inte kommer upp till den nivån, anser personer som tidningen har talat med.
En annan del av avtalet som har ifrågasatts är hur ersättningen utöver grundlönen beräknas. Den som skriver 18 501–22 000 rader får 1,32 kronor per rad, men därefter minskar radersättningen successivt. Tanken är att detta ska hindra de medicinska sekreterarna att jobba ohälsosamt mycket.
– Det är ju märkligt. Man ska väl ha en belöning för att man skriver snabbt och jobbar hårt, säger Gunnela Albinsson.
Kjell Svahn, ombudsman på Visions enhet för löner och arbetsvillkor, poängterar att Conscriptor tidigare har kunnat bestämma villkoren på egen hand. Därför var det angeläget att få ett kollektivavtal för de anställda som reglerar rätten till övertidsersättning, pensioner och försäkringar.
Men avtalet är inte ultimat, tillstår han.
– Det finns tveksamheter. Bland annat att ju mer man jobbar, desto mindre betalt får man per rad. Jag är heller inte övertygad om att den prestation som krävs för att få grundlön, 18 500 rader, är rätt nivå. Det kan vara för högt.
Kjell Svahn vill också föra in ett kvalitativt moment i löneavtalet. I stället för att bara räkna antalet rader bör man också ta hänsyn till kvaliteten på de diktamen som de medicinska sekreterarna skriver.
Varför skrev ni under ett avtal som ni inte är helt nöjda med? Hade det inte varit bättre att vänta och samla på er mer kunskap?
– Nej, det var inget alternativ att fortsätta på den avtalslösa vägen. Vi måste försäkra oss om att medlemmarna får ett fungerande avtal med gängse förmåner.
I september ska Vision och Conscriptor göra en utvärdering av avtalet och titta på hur många rader de medicinska sekreterarna faktiskt hinner skriva per dag och per månad.
– Det här är ett udda löneavtal. Vi behöver skaffa oss kunskap om hur det fungerar och sedan utvärdera. Därefter ska vi försöka få till stånd de avtalsförändringar som kan tyckas nödvändiga, säger Kjell Svahn.