×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Borås satsar på fasta jobb

2013-03-06, Tidningenvision.se

Fast jobb och en sex månader lång introduktion. I Borås har enheten för försörjningsstöd en ny strategi för att få nyanställda socialsekreterare att jobba kvar.

– Introduktionen är ett riktigt plus. Den är guld värd, säger social­sekreterare Marie Svantesson.

För drygt ett år sedan var hon färdig med utbildningen och på jakt efter första jobbet. Valet föll på försörjningsenheten i Borås som precis hade sjösatt ett nytt program för nyanställda. Marie Svantesson var en av fem nyutexaminerade socionomer som anställdes och fick en sex månader lång introduktion.

Under den tiden har nyanställda stöd av en mentor, en socialsekreterare som jobbar hel- eller deltid med uppdraget att handleda, lära ut rutiner, ordna studiebesök hos socialtjänstens samarbetspartnerns med mera.

– Och när vi börjat ta emot egna besökare läste hon de utredningar vi skrev och gav oss feedback. Det lärde jag mig jättemycket på, säger Marie Svantesson.

Tidigare förväntades de nyanställda kunna sköta sin tjänst efter en månad eller två.

– Det är tufft när man är ny och varken kan datasystem, rutiner eller känner arbetskamraterna. Nu ger vi nyanställda en bättre start, säger enhetschefen Margaretha Sandqvist.

Ytterligare en förändring är att nyrekryterade ganska snart får tillsvidareanställningar, även om det på pappret inte finns några lediga tjänster att tillsätta.

– Oftast har vi vikariat lediga. Men vi överanställer med fasta tjänster eftersom vi vet att vi ändå kommer att behöva mer personal. Vi är en stor enhet med cirka 45 socialsekreterare, så det blir alltid cirkulation. En fast anställning ger en trygghetskänsla och man blir mer benägen att stanna kvar, säger Margaretha Sandqvist, och konstaterar att det alltid kommer att finnas en viss personalomsättning.
I fjol nyanställdes drygt tio.

– Dels är det många som är i åldern att de får barn, dels har vi många som pendlar hit och söker jobb närmare hemorten efter ett tag. Men man ska inte behöva sluta för att man fått en tuff start och inte orkar med jobbet.

Marie Svantesson sökte jobbet i Borås efter rekommendation från en bekant. Nu ska hon byta enhet och börja på mottagningsgruppen som tar emot nya klienter.

– Det är roligt att det finns möjlighet att utvecklas här. Det fanns två platser lediga och jag anmälde mitt intresse. Man får göra lite mer grundliga utredningar där, säger Marie Svantesson, som tycker att hon kommit in bra i jobbet. Det enda som kunde vara bättre är lönen.

– Den är inte jättebra. Jag tror att mindre kommuner betalar mer. Men det visste jag om när jag började här, säger hon.

Även från fackligt håll har man noterat att lönerna är låga. Tuula Visala Karlsson, Visions avdelningsordförande i Borås, säger att man haft lönerna under luppen i flera år. Först i fjol gjorde arbetsgivaren en särskild satsning på socialsekreterarna.

– Det gav ett väldigt bra utfall. Men fortfarande är ingångslönerna låga i jämförelse med kranskommunerna och andra städer av Borås storlek, säger Tuula Visala Karlsson.

Hon tycker också att satsningen på introduktion för nya är positiv.

– Arbetsbelastningen har varit ett problem för socialsekreterarna överlag. Nu försöker de verkligen jobba för att få det att fungera: att inte ha för stora ärendemängder och få lite luft i systemet, säger hon.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum