– Introduktionen är ett riktigt plus. Den är guld värd, säger socialsekreterare Marie Svantesson.
För drygt ett år sedan var hon färdig med utbildningen och på jakt efter första jobbet. Valet föll på försörjningsenheten i Borås som precis hade sjösatt ett nytt program för nyanställda. Marie Svantesson var en av fem nyutexaminerade socionomer som anställdes och fick en sex månader lång introduktion.
Under den tiden har nyanställda stöd av en mentor, en socialsekreterare som jobbar hel- eller deltid med uppdraget att handleda, lära ut rutiner, ordna studiebesök hos socialtjänstens samarbetspartnerns med mera.
– Och när vi börjat ta emot egna besökare läste hon de utredningar vi skrev och gav oss feedback. Det lärde jag mig jättemycket på, säger Marie Svantesson.
Tidigare förväntades de nyanställda kunna sköta sin tjänst efter en månad eller två.
– Det är tufft när man är ny och varken kan datasystem, rutiner eller känner arbetskamraterna. Nu ger vi nyanställda en bättre start, säger enhetschefen Margaretha Sandqvist.
Ytterligare en förändring är att nyrekryterade ganska snart får tillsvidareanställningar, även om det på pappret inte finns några lediga tjänster att tillsätta.
– Oftast har vi vikariat lediga. Men vi överanställer med fasta tjänster eftersom vi vet att vi ändå kommer att behöva mer personal. Vi är en stor enhet med cirka 45 socialsekreterare, så det blir alltid cirkulation. En fast anställning ger en trygghetskänsla och man blir mer benägen att stanna kvar, säger Margaretha Sandqvist, och konstaterar att det alltid kommer att finnas en viss personalomsättning.
I fjol nyanställdes drygt tio.
– Dels är det många som är i åldern att de får barn, dels har vi många som pendlar hit och söker jobb närmare hemorten efter ett tag. Men man ska inte behöva sluta för att man fått en tuff start och inte orkar med jobbet.
Marie Svantesson sökte jobbet i Borås efter rekommendation från en bekant. Nu ska hon byta enhet och börja på mottagningsgruppen som tar emot nya klienter.
– Det är roligt att det finns möjlighet att utvecklas här. Det fanns två platser lediga och jag anmälde mitt intresse. Man får göra lite mer grundliga utredningar där, säger Marie Svantesson, som tycker att hon kommit in bra i jobbet. Det enda som kunde vara bättre är lönen.
– Den är inte jättebra. Jag tror att mindre kommuner betalar mer. Men det visste jag om när jag började här, säger hon.
Även från fackligt håll har man noterat att lönerna är låga. Tuula Visala Karlsson, Visions avdelningsordförande i Borås, säger att man haft lönerna under luppen i flera år. Först i fjol gjorde arbetsgivaren en särskild satsning på socialsekreterarna.
– Det gav ett väldigt bra utfall. Men fortfarande är ingångslönerna låga i jämförelse med kranskommunerna och andra städer av Borås storlek, säger Tuula Visala Karlsson.
Hon tycker också att satsningen på introduktion för nya är positiv.
– Arbetsbelastningen har varit ett problem för socialsekreterarna överlag. Nu försöker de verkligen jobba för att få det att fungera: att inte ha för stora ärendemängder och få lite luft i systemet, säger hon.