Det är mörkt och svart ute och alla sover. Utom du. Väckarklockans självlysande siffror stirrar på dig i mörkret, 02: 39. Tankarna på jobbet mal och mal. 04:13. "Nu måste jag verkligen sova…"
Nästan var fjärde anställd har svårt att sova på grund av tankar på jobbet, visar siffror från Arbetsmiljöverket. Att ha svårt att sova under längre tid är skadligt för hälsan och kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, utbrändhet, depression och typ 2 diabetes. Fakta som knappast underlättar för den som ligger där i sängen och försöker övertala sig själv att sova. Men det finns bot.
I Landstinget Östergötland får anställda med sömnsvårigheter hjälp av hälsopedagoger, som utformat en sömnskola bestående av fem träffar à två timmar utspridda över tio veckor. 29 anställda mellan 30 och 60 år från olika yrkesgrupper, sjuksköterskor, läkare och medicinska sekreterare, har deltagit. Många har haft problem under lång tid, men ändå blivit hjälpta, berättar hälsopedagogen Linda Karlsson.
– De flesta som deltagit har haft problem med sömnen i tio till tjugo år. Ofta är det här något man inte pratar om av rädsla för vad andra ska tycka och då är det också svårt att få hjälp, säger hon.
Men många som gått sömnskolan upplever att de blivit hjälpta, särskilt av vetskapen om att de inte är ensamma om problemen.
– Det är så kul att se förändringen de går igenom, från utmattade och uppgivna till pigga och glada, då de inser att det går att förändra, säger Linda Karlsson.
I över 30 år sov den medicinska sekreteraren Marie Kylling-Persson dåligt och kollapsade framför tv:n efter jobbet. Sex till sju gånger varje natt vaknade hon. Vände på kuddarna, gick upp och kissade och sedan tillbaka till sängen. När hon kom hem från jobbet på kvällen var hon så trött att hon somnade framför tv:n till lokalnyheterna vid 18-tiden. Så såg det ut under många år, men i kombination med en krävande chefstjänst som innebar att hon basade över tio medicinska sekreterare, tog det stopp.
– Jag höll på att bli utbränd. Tappade ord och grät för allting, minns hon.
Men hon vågade berätta för arbetskamraterna hur hon mådde och fick stöd av dem. Sedan bestämde hon sig för att söka hjälp.
– Jag hade noll att förlora. Jag hade ont i hjärttrakten och läkaren sa att jag inte skulle leva till pensionen om jag fortsatte i samma spår. Han bad mig fundera över om chefskapet var värt det priset, berättar Marie Kylling-Persson.
Tre veckor senare hade hon bytt jobb inom landstinget. I dag jobbar Marie Kylling-Persson med IT-support för vårdpersonal och administratörer och trivs bra med det. Hon började också på sömnskolan och fick hjälp att tackla sömnproblemen som hon haft under så lång tid. En av de viktigaste lärdomarna var att hålla sig vaken på kvällen.
– Jag ser till att hålla i gång även om jag är trött. Jag går ut och går med grannens hund eller städar, säger hon.
En annan viktig lärdom var att alla har olika sömnbehov, vilket var en lugnande insikt. För Marie Kylling-Persson räcker det med 6 till 7 timmars sömn.
– Jag vaknar fortfarande fyra till fem gånger varje natt, men det stressar mig inte längre. Jag vet att jag inte behöver sova så mycket. Jag är pigg och alert och mår jättebra!