Vision väckte debatten genom att lansera ett förslag till ny lag förra året. Anledningen är att dagens regelverk inte skyddar den som mobbas eller blir utfryst på jobbet. Vänsterpartiet har nu lagt en motion om att regeringen ska ta fram ett förslag till lag mot trakasserier i arbetslivet. I motionen lutar man sig mycket på Visions förslag.
– Blir man kränkande behandlad och blir sjuk av det ska man ha en chans att få det prövat i domstol och även möjlighet till upprättelse och senare skadestånd, säger Carola Löfstrand, Visions arbetsmiljöexpert.
De senaste siffrorna från Arbetsmiljöverket visar att omkring nio procent av alla som jobbar upplevt att de blivit mobbade av en chef eller kollega under det senaste året.
I dag finns dock inga möjligheter för den enskilde eller ett fackförbund att driva fall av mobbning på arbetsplatsen till domstol om det inte finns en koppling till de så kallade diskrimineringsgrunderna i lagen.
Dessa är exempelvis kön, ålder, etnicitet eller sexuell läggning. I övrigt är det svårt för facket att göra något för den som blir trakasserad på jobbet.
Tycker du att man ska införa en lag mot trakasserier i arbetslivet?
Katarina Brännström (M)
ledamot av arbetsmarknadsutskottet
– Det är otroligt sorgligt för de människor som drabbas. Och jag förstår frustrationen när man inte har någon att vända sig till för att få upprättelse. Men jag har svårt att se hur en sådan lag skulle utformas. Det är väldigt svårt med bevisbördan i sådana här fall och risken är att lagen skulle bli väldigt tandlös.
Christer Winbäck (FP)
riksdagsledamot, engagerad i frågor om vuxenmobbning
– Jag tycker att man kan skärpa lagstiftningen när det gäller trakasserier i arbetslivet och är positiv till grundfrågan. Men jag sitter inte i arbetsmarknadsutskottet och kan inte säga om jag skulle stödja ett förslag när jag inte sett texten. Jag har jobbat med dessa frågor i många år och det finns tyvärr ett stort oförstånd kring frågan.
Annika Qarlsson (C)
ledamot av arbetsmarknadsutskottet
– Jag tycker att det är bra förslag Vision tagit fram för det sätter fingret på ett problem som inte fångas upp av dagens lagstiftning eller av dem som driver arbetsrättsliga frågor. Vi kommer inte att bifalla motionen, men jag för diskussionen vidare. Om man sedan ska använda lagstiftning eller någon annat är en kommande fråga.
Andreas Carlson (KD)
ledamot av arbetsmarknadsutskottet
– Vi stödjer inte Vänsterns förslag om ändrad lagstiftning, men tycker att det är viktigt att motarbeta och förhindra diskriminering och trakasserier på arbetsplatserna. Diskrimineringslagen reglerar de aktiva åtgärder som arbetsgivare måste bedriva och det är självklart viktigt att det sker ett aktivt arbete. Fackföreningar har ett ansvar för att kontrollera och övervaka.
Mehmet Kaplan (MP)
ledamot av arbetsmarknadsutskottet
– Vi tror inte att man löser detta med förbud, i stället måste det till fler förebyggande åtgärder. Arbetsdomstolen måste också få vassare tänder. I dag är det ganska billigt att göra sig av med en person. Vi tycket att det ska kosta mer för arbetsgivaren om någon mobbas och tvingas lämna sitt jobb.
Raimo Pärssinen (S)
ledamot av arbetsmarknadsutskottet
– Vi vill att regeringen tillsätter en utredning kring det här för det här är ingen lätt fråga. Jag tycker Vision har gjort ett bra arbete som lyft upp den här frågan med ett skarpt lagförslag men vi är inte beredda att rakt av ta ett skarpt förslag. Men eftersom det är ett stort problem på arbetsplatserna får regeringen återkomma till riksdagen med utredning och så småningom en proposition.
Josefin Brink (V)
ledamot av arbetsmarknadsutskottet
– Erfarenheten visar att det är väldigt svårt för enskilda personer att få någon upprättelse och de fackliga organisationerna har väldigt lite att jobba med. Arbetsmiljölagen räcker inte till och Arbetsmiljöverket driver inte den här typen av frågor. Det finns ett behov. Sedan löser inte lagstiftningen alla problem, men det är ett sätt att få upp frågan på agendan.
Mattias Karlsson (SD)
ledamot av arbetsmarknadsutskottet
– Vi är försiktigt positiva, ämnet är mycket viktigt. Huruvida vi i detta skede kommer att rösta för Vänsterpartiets motion kan jag inte svara på i nuläget. I höst kommer vi att anta ett nytt handlingsprogram för arbetsmiljö, att i förväg göra alltför många skarpa ställningstaganden i riksdagen skulle kunna uppfattas som en problematisk tågordning av resten av partiet.