Klämdagar för vissa väcker heta känslor
2013-05-30, Tidningenvision.se
Personalen i öppenvården i Umeå är upprörda. Plötsligt måste de arbeta åtta dagar mer per år. Övriga kolleger inom
individ- och familj får behålla lediga klämdagar.
– Det känns så orättvist, säger Gabriella Sjöström Green, som arbetar som behandlingsassistent inom Bryggans öppenvård i Umeå.
I år slutade hon klockan 17 på Valborgsmässoafton och klämdagen efter Kristi himmelsfärd var en helt vanlig arbetsdag.
Sedan den 1 april gäller nya regler för de cirka 40 personer som jobbar i individ- och familjeomsorgens öppenvård.
De socialsekreterare som däremot arbetar med myndighetsutövning i andra delar av individ- och familjeomsorgen får även i fortsättningen ledigt på klämdagar och kortare arbetsdagar från april till september.
Rätten till kortare arbetstid finns nedskrivet i ett så kallat kontorsbeslut som arbetsgivaren fattade redan 1966. Alla som arbetade på kommunens socialkontor skulle omfattas. Men nu menar socialtjänstens ledning att öppenvården, som organiserades i sin nuvarande form runt 2005, har fått samma rättigheter ”av misstag”.
– Det är bara att beklaga att det inte gick rätt till från början. Äldreomsorgens öppenvårdsverksamhet har ju inte haft denna förmån, och vi vill att hela öppenvården ska ha samma villkor, säger Helen Andersson, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen.
Hon hänvisar till att Umeås politiker har gett i uppdrag att bättre anpassa verksamheten efter brukarnas behov.
– Det blir fler arbetsdagar och jag förstår att det inte känns roligt, men vi måste finnas tillgängliga när våra medborgare har behov.
Gabriella Sjöström Green tycker att alla eller ingen ska ha lediga klämdagar. Hon ser inte några fördelar för brukarna att hon numera måste jobba klämdagar.
– Motiveringen håller inte. Vi har inget öppet intag, vi har inbokade samtal där vi behandlar. Alla ärenden är remitterade från socialsekreterare som fattar myndighetsbeslut, och de är ju lediga.