×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Jämtarnas lön dröjer ett halvår

2013-05-08, Tidningenvision.se

Anställda i Kronoberg får sin nya lön i juni. Men Visions medlemmar i Jämtlands läns landsting får vänta ända till oktober. Förbundets förhandlingschef är kritisk till att det dröjer.

Fakta

Nyligen blev Visions nya avtal för anställda i kommuner, landsting och kommunala bolag knutna till Pacta klart. Avtalet är fyraårigt och garanterar löneökningar på minst 2,6 procent första året och 2,2 procent andra året på respektive arbetsplats. Nu är det dags för fack och arbetsgivare att ha lokala löneöverläggningar. Det är också hög tid för lönesamtal mellan chef och medarbetare. När alla anställda har fått förslag på ny lön, gör parterna en avstämning. Därefter kan ny lön utbetalas.

De anställda i Jämtlands läns landsting delas upp i två grupper utifrån facktillhörighet. Vissa förbunds medlemmar, som Jusek, får sina nya löner redan i juni. Visions medlemmar får däremot vänta till oktober.

– Det är jättesent. Vi på Vision är absolut inte överens med arbetsgivaren, vi tycker att nya lönerna borde vara klara sista april. Tyvärr hade vi inte så mycket att säga till om, säger Gunvi Dahlström, vice ordförande i Vision i Jämtlands läns landsting.

Arbetsgivarens representant, personalstrategen Hanna Westerlund, förklarar att kvaliteten på landstingets löneprocess tidigare har kritiserats av både chefer och fackliga representanter. 

– Vi vet att oktober låter sent, men vi vill ge förutsättningar för en bra löneprocess. Vi har bedömt att det inte går att hinna det innan semestrarna, säger hon.

Visions medlemmar som jobbar i Landstinget Kronoberg kan där­emot se fram emot att få sin nya lön i juni.

– I stort sett alla lönesamtal var avklarade den sista mars. Just nu pågår lokala överläggningar, därefter kan cheferna börja fördela pengarna mellan medarbetarna, säger Else-Marie Banner, Visions ordförande i Landstinget Kronoberg.

Hon säger att nyckeln till att Kronobergs anställda kan få ny lön redan i juni är att det finns en detaljerad plan för hur löneprocessen ska gå till.

– Arbetsgivaren följer en tidsplan. Vi har jobbat för att få en bättre process i många år. Nu fungerar det bra, även om det finns en del kvar att göra, till exempel när det gäller lönesamtalens kvalitet.

Mona Tapper, Visions förhandlingschef säger att hon blir besviken när hon hör att Visionmedlemmarna i Jämtlands läns landsting måste vänta på nya lönen. Hon menar att Jämtland kunde ha följt Kronobergs exempel och påbörjat löneprocessen på ett tidigare stadium.

– Visst är det jättebra med en ambition att processen ska skötas bra. Och jag har full respekt för att det kan finnas lokala förhållanden som gör att nya lönen drar ut på tiden, men ett halvår är väldigt, väldigt lång tid. Parterna är ju överens om att den nya lönen ska betalas ut skyndsamt, säger Mona Tapper.

 

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Foto: Privat.

Vad säger patienterna om att du är med på ronden?

Fem frågor till Kim Björn medicinsk sekreterare i Norrtälje sjukhus, avdelning 3 (kirurgen).  2019-08-19

Foto: Mostphotos

Onödig oro över e-journaler

E-journaler kommer att innebära ökad arbetsbelastning. Det befarade många läkare inför lanseringen för några år sedan. Men ny forskning visar att det inte alls blev så.  2019-08-19

Medicinska sekreteraren Vanja Kronlund handleder Lina Langebro och Klara Persson. Foto: André de Loisted

Öppnar för fler praktikanter

Utan fler praktikplatser kan utbildningarna för ­medicinska sekreterare inte växa. Men många ­arbetsgivare saknar både handledare och fysiskt ­utrymme. Skånes universitetssjukhus har infört en ny modell för att lösa problemet.  2019-08-19

Amanda Hansson Veronica Johansson, Josefine Carlsson och Erik Hellstrand-Junhem är missnöjda med de löner som erbjuds. Foto: Marlin Johansson

Studenter kräver högre löner

”Orimligt låga”. Så beskriver studenterna som går den tvååriga utbildningen till vårdadministratör i Region Jönköpings län de löner de erbjuds under sommaren i väntan på att nästa termin ska börja.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb