×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hemlösa EU-migranter får dåligt stöd

2013-05-28, Tidningenvision.se

Kommuner och myndigheter brister när det gäller hjälp till hemlösa EU-migranter. Det visar en ny granskning från Socialstyrelsen.

Reglerna i EU-lagstiftningen om fri rörlighet säger att arbetssökande från andra EU-länder har rätt att ta del av socialtjänstens service i det land de befinner sig.

Men arbetssökande som kommer till Sverige har ofta en tuff tillvaro. Många som inte får jobb blir snabbt hemlösa när inkomsterna uteblir.

Socialstyrelsen har genom enkäter till kommunerna och ett antal större hjälporganisationer granskat hemlösheten bland EU-migranter.

Under ett mätdygn i november 2012 visade svaren att 370 personer var hemlösa. Men organisationerna och kommuner uppskattar att antalet hemlösa EU-migranter kan vara större.

Åtta av tio hemlösa är män. Hälften sover utomhus eller i tält, bil eller husvagn. De flesta kommer från Rumänien, Polen eller Spanien.

– EU-migranternas utsatthet är stor samtidigt som kommuner och myndigheter inte möter den här gruppens rätt att få sina basbehov tillgodosedda när de vistas i Sverige, säger Socialstyrelsens utredare Birgitta Hedlund Kenttä, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen visar att missbruksproblem och psykisk ohälsa inte alls är så vanligt bland de hemlösa EU-migranterna som hos andra hemlösa.  Den visar också att de flesta inte har varit hemlösa i sitt hemland.

Socialstyrelsens anser att kommuner och myndigheter som möter EU-migranterna är i stort behov av kunskap om vilka regler som gäller. Till exempel när migranterna ska registrera sig hos Arbetsförmedlingen eller få en prövning om försörjningsstöd och tillfälligt boende.

 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum