Etableringsreform har gett få jobb
2013-05-22, Tidningenvision.se
Förhoppningarna på etableringsreformen var stora, men nu visar det sig att resultatet är magert. Bara tre procent av de nyanlända flyktingarna som har genomgått en etableringsplan har fått jobb utan statliga subventioner.
I december 2010 tog Arbetsförmedlingen över ansvaret för nyanlända flyktingar från kommunerna. Tanken med den så kallade etableringsreformen var att dessa människor fortare skulle komma ut i arbetslivet.
En nyhet var att nyanlända tillsammans med Arbetsförmedlingen ska ta fram en individuell tvåårig etableringsplan. Dessutom infördes så kallade etableringslotsar för att stärka de nyanländas kontaktnät.
Tre år har gått sedan dess och en granskning som Ekot har gjort visar att reformen har gett mycket få jobb.
Bara tre procent av de drygt 1700 nyanlända flyktingar som har genomgått en hel etableringsplan har fått jobb utan statliga subventioner. 12 procent hade helt eller delvis subventionerade anställningar, som till exempel instegsjobb eller nystartsjobb.
Av de 1700 nyanlända var mer än hälften kvar hos Arbetsförmedlingen efter de två åren i etableringsreformen i olika åtgärder.
Marie Linell Persson, direktör för avdelningen Integration och etablering på Arbetsförmedlingen, konstaterar att det är svårt för de nyanlända att konkurrera på arbetsmarknaden.
– Personer som inte har någon erfarenhet från svensk arbetsmarknad och måste konkurrera med andra sorteras ofta sist i kön, säger hon till Ekot.