Den första smällen kom för ungefär två sedan. Då flyttades hela regionens lönehantering till Malmö. Många lönehandläggare som arbetade i Kristianstad eller Helsingborg orkade inte med pendlingen och sa upp sig. Andra har accepterat resorna och pendlar dagligen upp till 2,5 timmar.
Sedan kom nästa smäll – det nya lönesystemet. Det nya systemet bygger på självrapportering och felen har blivit många. Dels barnsjukdomar i lönesystemet, dels att anställda gör fel vid rapporteringen. Vid mitten av april låg runt 600 löner för rättning. Och ilskan över felen går ofta ut över lönehandläggarna.
– De får jättemycket kritik från vården, de ringer och är väldigt arga, säger Maria Gal, sektionsordförande för Vision i Region Skåne.
Lönehandläggarna turas om att sitta i supporten och Anneli Savinainen är en av dem som försökt lotsa regionens anställda genom det nya systemets funktioner. Även hon konstaterar att många varit upprörda men säger samtidigt att många har förståelse för situationen.
Sedan lönesystemet sjösattes för ett drygt år sedan har lönehandläggarna haft mer än 81 000 kontakter med anställda – per mejl eller telefon.
Det stora trycket har inneburit att lönehandläggarna arbetat mycket övertid. Trots extrainsatta vikarier har Anneli Savinainen jobbat omkring 200 timmars övertid det senaste året. Det motsvarar nästan en timme om dagen.
Frånsett dem som har läkarintyg på att de inte kan jobba övertid har många kolleger jobbat över lika mycket som Anneli Savinainen. Övertiden har varit beordrad.
– Det är frivilligt i den mån att man väljer vilka kvällar man jobbar. Men samtidigt är det inte frivilligt, för ställer man inte upp drabbar det någon arbetskompis, säger Anneli Savinainen som själv pendlar från Helsingborg sedan två år tillbaka.
Anneli Savinainen gillar att jobba och klagar inte men konstaterar att mycket av fritiden äts upp. Många på arbetsplatsen är också slitna. Att nästan var tredje anställd slutat det senaste året tyder också på att arbetsmiljön inte varit den bästa.
Ann-Sofi Bennheden, personaldirektör i Region Skåne, konstaterar att lönehandläggarna drar ett tungt lass och har fått ta mycket av smällen för att få det nya systemet att rulla. Men det gamla systemet var föråldrat och nödvändigt att byta ut, säger hon.
– Oavsett vilket system vi hade infört tar det ett år innan det nya arbetssättet landat och man får det att fungera bra. Samtidigt är det beklagligt att medarbetare inte fått ut rätt lön, säger hon.
Vision och arbetsgivaren har nyligen enats om att försöka minska övertiden för lönehandläggarna till maximalt sex timmar i månaden, utlagt på ett arbetspass helgen före löneutbetalningarna.