Vision på offensiven mot diskriminering
2013-06-13, Tidningenvision.se
Mindre snack och mer verkstad. Nu vill Vision skriva lokala antidiskrimineringsavtal med arbetsgivare som förbinder dem att jobba aktivt med mångfald och jämställdhet.
Satsningen på antidiskrimineringsavtal grundar sig i en motion till förbundsmötet 2010. I Diskrimineringslagen står det att arbetsgivare och arbetstagare ska jobba tillsammans med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, religion, funktionsnedsättning och ålder.
– Men i lagen står det inte vilka åtgärder som ska genomföras, och vi vill definiera i kollektivavtal exakt vad man ska göra, säger Marcus Gustavsson, ordförande i Vision i Göteborg.
I förra avtalsrörelsen försökte Vision driva frågan centralt med arbetsgivaren SKL utan framgång. Därför väljer förbundet nu att i stället försöka få till lokala kollektivavtal om antidiskriminering i ett antal pilotkommuner och i en region.
I första steget handlar det om kommunerna Skellefteå, Örebro, Vimmerby, Göteborg och i Region Skåne, enligt Mona Tapper, förhandlingschef på Vision.
I Göteborg har man kommit längst och där ska Vision nu tillsammans med Vårdförbundet och Lärarförbundet begära en intresseförhandling med arbetsgivaren Göteborgs stad.
Bland annat vill Vision avtala om handlingsplaner mot diskriminering och göra det tydligt vem som är ansvarig för olika frågor. De vill också att mångfald och jämställdhet ska ingå i alla medarbetares kompetensplan som görs varje år. Enligt Marcus Gustavsson är rekrytering det område där det sker mest diskriminering och han vill därför att staden ska ha en rekryteringskommitté.
– Det är för att enskilda personer inte ska kunna fatta beslut om vem som ska anställas. Risken är stor att folk blir bortvalda. Med fler ögon och öron är det lättare att motverka diskriminering.
Med ett antidiskrimineringsavtal kan facken också driva tvister och begära skadestånd om arbetsgivaren bryter mot avtalet.
Kristina Körnung, stadssekreterare för Miljöpartiet i Göteborg, som sitter i majoritet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, tycker att Visions förslag är bra.
– Utan att ha kollat av med mina rödgröna kolleger så ställer jag mig positiv. När det gäller mångfald är det lätt att använda stora ord. Om man kan konkretisera det är det bra. Om man inte kan tvista om det kan man fråga sig hur mycket det betyder. Man måste kunna hävda sina rättigheter, säger hon.