Svagt lagligt skydd mot stress på jobbet
2013-06-17, Tidningenvision.se
Inte en enda arbetsgivare har dömts för arbetsmiljöbrott när det gäller ohälsa orsakad av stress. Lagen är för otydlig, det behövs bindande föreskrifter, konstateras i en ny avhandling vid Göteborgs universitet.
– Det man slås av är att arbetsgivaren har ett väldigt stort ansvar enligt lagen, men att det verkar väldigt svårt att genomdriva det ansvaret rättsligt, säger Peter Andersson som i sin avhandling i juridik studerat arbetsgivares ansvar för att förebygga stressrelaterad ohälsa.
Enligt Arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att förebygga ohälsa och olycksfall. På varje arbetsplats ska det bedrivas ett systematiskt arbetsmiljöarbete där man bland annat undersöker och åtgärdar risker, till exempel arbetsförhållanden som kan leda till ohälsa på grund av stress.
Lagen kompletteras av föreskrifter från Arbetsmiljöverket, detaljerade regler som arbetsgivaren måste följa för att inte riskera att straffas. Totalt finns ett hundratal föreskrifter om den fysiska arbetsmiljön, men inga som handlar om att förebygga stress.
Att ingen arbetsgivare har fällts för arbetsmiljöbrott för ohälsa orsakat av stress på jobbet är ett tecken på att lagstiftningen har brister, konstaterar Peter Andersson.
– Stress på jobbet är naturligtvis en komplicerad fråga, men de slutsatser jag drar är att att det fattas bindande föreskrifter. Det saknas en pusselbit i det rättsliga systemet. Även arbetsgivare som vill uppfylla sitt ansvar har svårt att skaffa sig en klar bild av vad det innebär rent juridiskt, säger Peter Andersson.
Fotnot: Avhandlingens titel: Vidta alla åtgärder som behövs – en rättvetenskaplig studie av arbetsgivarens ansvar att förebygga stressrelaterad ohälsa och uppnå en god psykosocial arbetsmiljö.