Skjut upp din sommarsemester och få ett extra tillskott i plånboken! Så lyder erbjudandet om semesteravtal på Lasarettet i Ystad till yrkesgrupper där man har brist på personal. Det är sjuksköterskor, barnmorskor och, för första gången, medicinska sekreterare som kan utnyttja avtalet.
– Vi har fått brist på medicinska sekreterare på grund av en del sjukdomar och en del som har slutat, och det är svårt att få tag på vikarier. Samtidigt ökar befolkningen här i sydöstra Skåne med 70 procent under juli månad, så det är egentligen då vi är mest produktiva på sjukhuset och behovet av personal är som störst, säger sjukhuschefen Matz Widerström.
Semesteravtalet, som alltså är frivilligt, ger 5 000 kronor extra för varje uppskjuten semestervecka, som ska tas ut innan årets slut. Den som avstår fyra semesterveckor i sommar har alltså 20 000 att hämta, vilket också är maxbeloppet. Enligt Matz Widerström har mellan 50 och 70 anställda nappat.
Christina Andersson, medicinsk sekreterare på kirurgiska kliniken på Ystads lasarett, är en av dem. Hon skjuter upp två veckor av sin sommarsemester och tar i stället en längre semester under vinterhalvåret för att hälsa på sin dotter på andra sidan jordklotet.
– Semesteravtalet är ju bra om man vill vara ledig en annan tid på året och dessutom få extra betalt.
Men hon är tudelad och kritisk på flera punkter.
– Det finns en anledning till att man mer eller mindre har rätt till fyra veckors sammanhängande semester, eftersom det tar tid att varva ned, och man kan behöva en längre vila från ett tufft arbete som vårt för att kunna ta igen sig.
Christina Andersson ser också en risk att bemanningsproblemet bara skjuts på framtiden, om alla som skjutit upp sin sommarsemester vill ha den samtidigt i höst. Men det är inget Matz Widerström oroar sig för, då det enligt honom har fungerat utmärkt för sjuksköterskor och barnmorskor tidigare år.
– Men det är klart att det bästa vore om vi hade tillräckligt många sekreterare och tillräckligt många vikarier så att de kunde täcka för varandra under sommarsemestern, säger han.
Christina Andersson håller med.
– Men då handlar det till syvende och sist förstås om att ingångslönerna behöver vara högre för att man ska kunna locka fler till yrket.
Fotnot: Semesteravtal gäller i hela Region Skåne, men det är bara Lasarettet i Ystad och Skånes universitetssjukhus som tillämpar det för medicinska sekreterare.