Svårt för upphandlare att klara jobbet
2013-01-30, Tidningenvision.se
Hälften av de kommunanställda som jobbar med upphandlingar anser att de inte har förutsättningar att göra ett bra arbete. Det visar en ny undersökning från Vision.
Varje år gör kommunerna inköp för mellan 600 – 800 miljarder kronor från leverantörer som upphandlats. Det kan handla om varor och tjänster, men även om hela verksamheter som förskolor, äldreboenden och behandlingshem. Hälften av dem som jobbar med upphandlingar tycker att det är svårt att göra ett bra jobb under rådande förutsättningar. Med ett bra jobb avser man att det finns möjligheter att följa de policys och uppnå de mål som satts upp för verksamheten. Orsaken är i de flesta fall att det saknas personalresurser. Sju av tio anser också att politikerna prioriterar frågan för lågt.
Vision anser att det är slöseri med skattemedel att inte ge personalen goda förutsättningar att göra ett bra jobb. Det kan leda till att varor och tjänster som inte håller måttet köps in, vilket i sin tur leder till stora problem för kommuninvånarna i form dåligt fungerande kollektivtrafik, vård och omsorg. Att ställa etiska och sociala krav i upphandlingar är också ett kraftfullt verktyg för att bidra till bra villkor för dem som leverera varor och tjänster till kommunerna, anser Vision.
– Det finns så mycket smarta saker man kan göra om man använder upphandlingen på ett bra sätt. Många kommuner har fört in både sociala och miljömässiga krav i upphandlingen, säger Annika Strandhäll, Visions förbundsordförande.
Några sådana exempel är Trollhättan som infört krav på att kommunens bilar ska köras på biogas och Malmö stad som kräver att kommunens leverantörer ska ge sina anställda ersättningar och lön i nivå med svenska kollektivavtal.
Undersökningen gjordes under november och december förra året och har besvarats av nästan hundra personer som arbetar på kommunens strategiska, centrala upphandlingsfunktion.