Nästan sju av tio socialsekreterare i Stockholm – betydligt större andel än på andra håll i landet – anser att det är kommunens ekonomi som i första hand styr vilka insatser de kan bevilja. Det visade en undersökning från SSR i höstas. Samma bild framkom i en enkät som socialdemokraterna gjorde i somras: 73 procent känner sig pressade att inte bevilja insatser som de tycker klienten behöver.
Mer resurser till socialtjänsten är en av de frågor som ”Nu bryter vi tystnaden” driver. Det tvärfackliga nätverket växer och har nu nästan 3 000 sympatisörer på Facebook. Sedan starten 2011 har man ordnat öppna möten, skrivit insändare och träffat politiker för att uppmärksamma socialpolitiken och få bättre arbetsvillkor för socialarbetare.
– Kärnverksamheten urholkas när det inte ges kompensation i budgeten för pris- och löneökningar, säger MärtaLisa Tillema, medlem i Vision och aktiv i nätverket.
Marie Ljungberg Schött (M), vik socialborgarråd:
Vad gör ni för att förbättra villkoren?
– Det jag tror kommer att göra arbetssituationen lite bättre är att vi förstärker budgeten för Individ- och familjeomsorgen med 88,2 miljoner kronor. Jag tror att det är väldigt bra, för vi vet ju att det varit tufft.
Å andra sidan har budgeten varit i det närmaste oförändrad i fem år. Med tanke på att kostnaderna samtidigt ökat innebär väl det att det dragits ned mycket?
– Så kan man ju säga, men jag tycker inte så. Man får se socialtjänsten i förhållande till alla andra nämnder och under de här åren har det har varit väldigt lite pris- och lönekompensation överhuvudtaget, på vissa håll till och med stora besparingskrav. Men det är klart att vi sett ett behov och det är ju därför vi lägger den här budgeten.
I Göteborg ska man utreda socialsekreterarnas arbetssituation. Behöver det göras i Stockholm?
– Det kanske funkar i Göteborg, men jag tror inte på den typen av kommissioner. Det leder i huvudsak till kosmetiska effekter.
Så vad tror du är bättre?
– Vi vill stärka arbetsledarna. En god ledning gör arbetssituationen väldigt mycket bättre, att man kan använda sina resurser på bästa sätt. Sedan satsar vi på kompetenshöjning, vi lägger 6 miljoner kronor på utbildning inom områdena barn- och unga och funktionsnedsättning där vi sett en efterfrågan.