Socialarbetare vägrar ge vika
2013-01-11, Tidningenvision.se
Manifestationer, tidningsartiklar och skrivelser har mötts med tystnad. Nu vill socialarbetarna i Uppsala få raka svar från politikerna om hur det sociala arbetet ska bedrivas.
– Hur ska man tolka tystnaden? Är inte det vi jobbar med viktigt? säger Elin Hamnquist, socialsekreterare i Uppsala.
Det har nu gått ett år sedan socialarbetarna i Uppsala demonstrerade för högre löner och mer personal. Därefter har Elin Hamnquist och andra medarbetare på Individ och familjeomsorgen via en debattartikel och skrivelser direkt till politiker krävt en översyn av lönerna och varnat för att personal slutar och att den höga arbetsbelastningen medför risker för rättssäkerheten i arbetet.
– På många sektioner jobbas det ständig övertid för att klara av det de ska. En arbetsgrupp har haft en personalomsättning på 70 procent. Lönerna ligger i snitt lägre än i närliggande kommuner, säger Katja Hedenquist, som liksom Elin Hamnquist jobbar på narkotikagruppen.
Efter drygt fem års anställning tjänar hon 26 000 kronor i månaden. Men det är efter en kraftig höjning i våras, dessförinnan var lönen 23 700 kronor.
– Det är inte rimligt med så låga löner med tanke på att vi har flera års universitetsutbildning, att vi har stort ansvar som myndighetsutövare, och att vi arbetar med klientgrupper med tung psykisk problematik, säger Katja Hedenquist.
Hittills har de inte fått några reaktioner alls på sina protester. Men kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) säger nu att han är medveten om att lönerna borde höjas.
– Att de tjänar betydligt mindre än andra med högskoleyrken är inte bra. Risken är att personalen väljer att jobba i andra kommuner eller i ett annat yrke. Och om vi inte har kompetent personal riskeras rättssäkerheten i vår verksamhet, säger Mohamad Hassan.
När blir lönerna bättre?
– Vi i de berörda nämnderna är överens om att vi ska göra något åt lönesituationen. Och med tanke på rekryteringsbehovet framöver kommer vi att vara tvungna att se över lönesättningen om vi ska kunna locka till oss personal. Men vi har ett tufft ekonomiskt läge, det blir väldigt svårt att göra något 2013.
Socialarbetarna har nu bildat en arbetsgrupp med medarbetare från flera av socialtjänstens verksamheter. Tillsammans med Vision och SSR planeras en hearing, en stor debatt om socialpolitiken och personalens villkor med beslutsfattande politiker. Fram till dess gäller det att få så många som möjligt att engagera sig och ge sina bilder av situationen.
– Problemen är inte likadana i alla verksamheter. På vår enhet har vi till exempel ganska generösa möjligheter att bevilja behandlingsinsatser. I andra verksamheter är ekonomin tajtare. Och på något ställe kanske det är arbetsbelastningen som är det största problemet medan det på andra håll är lönen, säger Elin Hamnquist.