När Conny Bååth för tjugo år sedan började som anläggningschef i Stockholmsförorten Huddinge, var Visättra sportcenter en totalt mansdominerad arbetsplats. Stämningen var grabbig, jargongen macho. Själv hade han jobbat inom handikapprörelsen i många år och tyckte att det var både tröttsamt och besvärande.
Han bestämde sig för att det var dags för en förändring och började anställa kvinnor. Men oj vilket liv det blev.
– Jag ville ha in lite brudar, men det stötte på ett väldigt motstånd. En del sa till och med upp sig. Det är lite svårt att förstå i dag, men så var det, säger han och skakar leende på huvudet.
Efter ett tag tyckte Conny Bååth att det var dags att gå vidare. Han började anställa människor med funktionsnedsättningar som fick anställningar med lönebidrag.
Till en början var det döva personer. Det låg nära till hands eftersom Conny Bååth är uppvuxen i ett hem med döva föräldrar och har teckenspråket som sitt modersmål.
Sedan blev det personer med asperger och adhd. I dag har fem av de elva anställda på Visättra sportcenter en funktionsnedsättning, vilket har lett till många fördelar både för arbetsplatsen och kommuninvånarna.
– Det här är skitbra, på ren svenska! De här personerna, som ofta har varit på många arbetsplatser där det inte fungerat, värdesätter verkligen jobbet. De är lojala och det gör att vi kan erbjuda en mycket bättre service. Det är många saker som anses självklara i dag som inte skulle bli gjorda annars, säger han.
Det gäller att utnyttja de fördelar som funktionshindret ger och att individanpassa arbetstider och arbetsuppgifter, förklarar Conny Bååth.
Det är också viktigt att berätta om vad olika personer har svårt för och förankra det i arbetsgruppen. Alla så kallade "normalstörda", utan funktionsnedsättning, har också handledaruppgifter.
– Det berikar. Jag tycker att min personalgrupp har blivit starkare av det här. Det finns en större tolerans för olikheter och alla blir mjukare mot varandra. Det har också gjort att förändringar som exempelvis omorganisationer och neddragningar hanteras på ett bättre sätt, säger han.
Men det är inte alltid en dans på rosor att ha anställda med funktionsnedsättningar. Det händer då och då att någon flippar ur och bara vill dra från jobbet.
– Det är ofta i stressade situationer, när man inte tycker att man har tid att reda ut det. Men vi tar oss den tiden och sätter oss och benar ut vad det var som gick snett.
– Vi pratar om vad man kan göra i stället för att sticka. Som att gå undan en stund eller gå in på toaletten och skrika, säger Conny Bååth med ett skratt.
Rädslan för att anställa personer med funktionsnedsättningar är onödig och olycklig och fler borde ta chansen att göra det. Visst uppstår det svåra situationer ibland, men de går att lösa, anser Conny Bååth.
– Det finns konflikter här, men de är inte värre än på andra arbetsplatser. De ser bara annorlunda ut, säger han.